Els 190 presidents de les conferències episcopals estan citats pel Papa Francesc a una trobada contra els abusos sexuals sense precedents que es celebrarà de dijous a diumenge a porta tancada al Vaticà. Serà “un fort acte de responsabilitat pastoral”, segons el Papa Francesc, que ha de servir perquè els bisbes tornin al seu país “tenint clar què és el que cal fer i què el que no cal fer en front d’aquests casos” de manera que “cap cas torni a ser encobert”, segons va exposar el qui exercirà de moderador a la trobada, Federico Lombardi. A la reunió s’escoltaran testimonis de víctimes tant de manera presencial com a través de vídeos. Només hi assisteixen presidents de conferències episcopals i per tant no hi ha presència catalana, però els bisbes de Catalunya ja han anunciat que posteriorment convocaran una reunió extraordinària per concretar mesures “rigoroses” a partir de les indicacions que arribin del Vaticà.

 

A la trobada es tractarà la responsabilitat davant els casos d’abusos sexuals de sacerdots i religiosos, què han de fer els bisbes per donar comptes dels fets i de quina manera s’ha de concretar la transparència de la institució en aquests casos, segons ha exposat Hans Zollner al portal de notícies del Vaticà. El Papa Francesc, que va convocar aquesta trobada el 12 de setembre de 2018, i participarà al llarg de totes les reunions, intervindrà en dos moments. Farà una breu introducció de tipus metodològic el dijous al matí i després de la missa del diumenge farà un discurs d’uns tres quarts d’hora. Lombardi, el moderador de la trobada, en una entrevista recent va dir que l’Església està “ferida” en la seva “credibilitat” i que la formació serà clau per la prevenció. De fet, és molt probable que alguna de les mesures que es prenguin a la trobada estigui relacionada amb la formació dels sacerdots.

 

Els bisbes catalans també hi seran

 

Els bisbes de Catalunya celebraran una reunió extraordinària després de la trobada, en una data encara per determinar, per tal de concretar “rigoroses mesures de prevenció” contra els abusos sexuals, tal i com van anunciar la setmana passada en un comunicat de la Conferència Episcopal Tarraconense. Els bisbes van decidir esperar la reunió del Papa Francesc amb els presidents de les conferències episcopals per veure quines indicacions es donen abans de prendre cap mesura concreta i que la reunió ordinària queda massa lluny. La concreció podria estar relacionada, entre altres mesures, amb una formació específica no tant dels sacerdots com als laics que tenen tasques de responsabilitat o educatives relacionades amb l’Església catòlica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa