El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Científics catalans alerten: “Estem en un escenari de guerra”
  • CA

La crisi del coronavirus és molt més preocupant del que les autoritats han estat traslladant a la ciutadania des del principi. Així es desprèn de les contundents opinions expressades per diversos científics en el programa FAQS de TV3 la nit de dissabte. En aquest marc han advertit que cal ser conscient que “estem en un escenari de guerra”, d’acord amb les paraules emprades pel físic investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas, que ha treballat en prediccions matemàtiques sobre l’epidèmia. Aquest expert considera lògic que la gent actuï amb episodis d’histèria col·lectiva si se’ls passa de dir que es rentin les mans a què es confinin, sense haver-los conscienciat que el que venia era “un huracà”.

“No ajuda haver rebut durant molt de temps un missatge que era massa feble —ha lamentat el físic—, entenc que evitar l’alarma és necessari per no generar el caos, però penseu el caos que s’ha generat ara quan has de  prendre una mesura contundent”. Segons l’investigador, “hauria estat molt més eficient un procés comunicatiu en el que s’informa a la població de que ens ve a sobre un huracà i que hem de prendre alguna mesura: si només diem que ens hem de rentar les mans d’aquesta manera i ens arriba una contenció total d’un dia per l’altre, entenc que la gent es torni boja al Mercadona”.

El 25 de febrer el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, va comparèixer en roda de premsa per confirmar el primer cas de coronavirus a Catalunya. En aquella intervenció va voler enviar un missatge de tranquil·litat afirmant que la grip normal era més preocupant que el coronavirus.

Aquest missatge ha anat calant posteriorment instal·lant una idea errònia, repetit per les autoritats en les diferents compareixences. I és un missatge equivocat: els científics diuen ara que el Covid-19 és molt més letal que la grip i la seva capacitat d’infecció també. De fet, l’índex de letalitat provocada pel coronavirus és d’una magnitud deu vegades superior al de la grip, un percentatge d’entre el 2 o el 3%, mentre que la grip normal se situa en un 0,1% o inferior, ha dit el metge Oriol Mitjà al FAQS.

Una advertència de la que no es va fer cas 

Àlex Arenas, investigador de la URV al plató del FAQS

Àlex Arenas, investigador de la URV al plató del FAQS 

Arenas ha explicat que quan va aparèixer el Covid el seu grup de recerca a la URV va decidir de “forma autònoma” posar en marxa l’anàlisi de la situació a partir de l’observació matemàtica per “intentar veure en quina situació ens trobaríem” en el sistema sanitari. “Pensem que és un problema social i tant aviat com vam tenir resultats vam contactar amb les autoritats: no vam rebre cap resposta, en absolut”, ha denunciat l’expert, afegint que precisament “això ha estat part del problema que tenim ara sobre la taula”.

Aquest equip investigador va començar el dia 27 de febrer a treballar amb el mapa de risc i a “valorar que les prediccions són molt importants per poder definir polítiques”. Així doncs, dos dies després de la roda de premsa per confirmar el primer cas, aquests investigadors van contactar via correu electrònic “amb diferents autoritats” per advertir-los. No van rebre rebre cap resposta.

“En aquell moment —recorda Arenas— estàvem en la fase de la detecció que es diu, quin cas tinc i a veure amb qui han contactat; però el creixement exponencial fa que això sigui inassolible molt ràpidament”.

En aquesta fase a la qual es refereix el físic, tant la consellera de Salut, Alba Vergés, com la portaveu del Govern, Meritxell Budó, insistien davant dels mitjans de comunicació que la situació estava sota control, que els casos estaven localitzats, que es podien traçar i que per tant no calia aplicar les mesures que s’estaven aplicant a Madrid. Dos dies després, el dijous dia 12 de març, el missatge es capgira completament: Igualada i tres municipis més es confinen i un dia després des del Govern es demana el confinament de Catalunya.

[r:1]

És precisament aquell dijous el dia en què les autoritats estableixen contacte amb l’equip d’investigadors de la URV que portava dies fent prediccions. “Ara sí que ja estem en contacte amb les autoritats —ha assegurat Arenas—, des del passat dijous a la nit; penso que aquell dia hi va haver algun moviment perquè nosaltres ja vam rebre trucades en el sentit que s’havia de plantejar la contenció”. L’expert considera que “és una mica tard”, però ha admès que “encara estem a temps d’intentar minimitzar el cop que hi haurà en el sistema sanitari, altrament tindrem un problema molt greu, jo ho plantejaria com que estem en un escenari de guerra, tal qual”.

Superar problemes de manera “agressiva”

En aquest escenari, ha advertit Arenas, “haurem de superar els problemes que plantejarà el sistema sanitari d’una manera agressiva, en el sentit de què tot allò que no fem ara es convertirà en un problema que tindrà conseqüències en termes de defuncions”. L’expert ha avisat que “el sistema sanitari tindrà un col·lapse, però molt menor que si no haguéssim fet res: ja no podem passar per sota de la corba, és impossible”.

A partir d’ara doncs caldrà estar preparat per viure situacions inèdites: “El nostre sistema tindrà problemes que suposo que intentarem, des del punt de vista polític, intentar evitar, muntant hospitals de campanya, aprofitant altres llocs, però tindrem aquest problema segur. No és una predicció absurda”.

La resposta “insuficient” de l’Estat

Analitzada la situació des d’un punt de vista matemàtic, aquest expert creu que les autoritats “estan anant una mica tard” i ha considerat que les mesures decretades pel govern espanyol són “absolutament insuficients” de manera que avisa que “el problema persistirà”.

“La única cosa que podem fer és reclamar a la ciutadania aquesta solidaritat perquè realment estem parlant d’un problema de tots i si no fem el confinament perfecte i baixem el nombre de contactes a quatre, que és el mínim per passar per sota de la corba, no haurem aconseguit res”, ha assegurat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa