El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dimecres que Catalunya passa de la fase de pre-alerta a la d’alerta per la crisi del coronavirus. Torra compareix en roda de premsa al costat dels consellers de Salut, Alba Vergés, i d’Interior, Miquel Buch, per anunciar “mesures preventives”. Les mesures es posen en marxa demà mateix i per un període de 15 dies, prorrogable.

“Vivim una situació complicada i difícil que exigeix que l’encarem com una qüestió prioritària”, ha assenyalat el president, tot advertint que en els pròxims dies es podrien prendre mesures “més dràstiques i contundents, amb més afectacions en la vida dels ciutadans”.

Catalunya es troba en fase de contenció, però tanmateix es passa a fase d’alerta “per mantenir la situació de seguiment i contenció i establir noves mesures preventives”.

Roda de premsa del Govern pel coronavirus (ACN)

Roda de premsa del Govern pel coronavirus (ACN)

Prohibició d’actes multitudinaris

El conseller de l’Interior, Miquel Buch, ha volgut enviar “un missatge de tranquil·litat” i ha dit que es passa a fase d’alerta de forma preventiva, “que comporta una sèrie de decisions per garantir que no es propagui més” el Covid-19. La situació del pla d’emergència es divideix en tres fases: pre-alerta, alerta, emergència 1 i emergència 2.

Entre les mesures que entraran en vigor demà dijous hi ha la prohibició d’activitats que suposin la concentració de més de 1.000 persones. En aforaments inferiors a 1.000 persones, es podran fer activitats si s’ocupa només un terç de l’espai, perquè hi pugui haver distància entre les persones.

“La transmissió està controlada”

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que Catalunya continua en fase de contenció del coronavirus i que, respecte a d’altres territoris veïns, la situació és “favorable”. Segons Vergés, “la transmissió està molt controlada, tenim la capacitat d’identificar i detectar i fer seguiment de contactes per tallar les cadenes de transmissió”.

La consellera ha dit que aquest aspecte és “el més important pel control de l’epidèmia”. “Volem continuar així i per fer-ho és moment de poder fer preventivament passos endavant”, ha remarcat. Vergés ha dit que “baixar el ritme” del país ajudarà a “controlar l’epidèmia”.

Vergés ha apuntat que el sistema sanitari “s’està preparant per l’augment de casos que puguin venir”. La consellera ha assegurat que és “un fet habitual, estan acostumats a poder-se adaptar i hi estem posant molta intensitat”. Entre les mesures que es prenen en aquest àmbit hi ha que no es faci res que no sigui urgent i menys les proves que “suposin un risc de contagi”.

D’altra banda, Torra ha explicat que la situació pel coronavirus no evita que es pugui celebrar la segona reunió de la taula de diàleg amb el govern espanyol. El president ha dit que s’està buscant data per fer-la abans de les eleccions a Galícia i el País Basc. Torra ha defensat que la reunió es pot fer per videoconferènciai que el Govern té la disposició de fer-ho així.

Nou comentari