El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya té 512 casos de Covid persistent, una xifra lluny de la real
  • CA

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha presentat aquest dimecres una guia clínica per a atendre persones amb Covid persistent, unes 512 detectades a Catalunya, majoritàriament dones perquè tenen més tendència a patir-ho, segons alguns estudis. Es calcula que entre un 10 i un 20% de persones que han tingut Covid poden tenir símptomes persistents, de manera que es creu que a Catalunya els casos estan infradiagnosticats. Vergés ha explicat que la guia és pionera i la primera que es fa al món, elaborada a partir de la col·laboració de persones afectades. “Aquesta guia té com a pilar principal l’atenció primària i descriu els principals símptomes per buscar fer l’acompanyament als afectats i fer l’enllaç si s’escau amb atenció hospitalària”, ha comentat Vergés en roda de premsa.

De la seva banda, el codirector del Pla director de les malalties reumàtiques i de l’aparell locomotor, Xavier Surís, ha explicat que la guia ha estat feta per un grup interdisciplinari, en què no tan sols han participat metges i metgesses, sinó també infermeres i facultatius d’altres especialitats de l’àmbit hospitalari de la salut mental.

La guia inclou un cas clínic explicat en primera persona per una persona afectada. Això, ha explicat Surís, “ajuda a centrar el problema per a persones que tinguin poc coneixement”. L’objectiu, ha afegit, “és arribar a un consens pel que fa a l’atenció integral al Covid persistent”. Surís ha dit que hi ha certa variabilitat en el territori sobre el tractament dels casos, per això la guia busca “marcar pautes perquè aquesta variabilitat sigui la mínima possible i s’actuiï amb unes pautes semblants”.

El document estableix en quins casos i amb quins criteris s’aconsella derivar persones a unitats de rehabilitació i també exercicis fàcils que es poden fer a casa en cas que no faci falta el suport de personal de rehabilitació. També s’hi inclouen recomanacions concretes sobre fatiga i altres símptomes i “s’aconsella l’ordenació de l’atenció d’aquests símptomes perquè l’afectat no vaig rodant d’un especialista a un altre”, ha dit Surís.

De moment encara falta molta evidència científica, de manera que Surís ha reconegut que hi ha “moltíssima incertesa”. Per això la guia està “basada en l’opinió d’experts i base a l’experiència personal i no tan basada en l’evidència científica, perquè no en tenim tanta”. “S’ha de fer molta recerca encara sobre el tema”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa