Catalunya podrà decidir l’horari de l’oci nocturn

La recomanació per als locals i discoteques és obrir fins a les 2.00 hores i s'eliminen les restriccions a l'hostaleria

El Ministeri de Sanitat ha aprovat aquest dimecres amb les comunitats autònomes, en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), una nova proposta de mesures contra el coronavirus de cara a la ‘nova normalitat’ en la qual obre la possibilitat que les autonomies ampliïn l’horari de l’oci nocturn si la seva situació epidemiològica ho permet. Aquest nou document és una recomanació, per tant les mesures no són d’obligat compliment. Aquest canvi de criteri es produeix després que Madrid, Andalusia, País Basc, Catalunya, Galícia i Múrcia rebutgessin aprovar dimecres passat, i en la reunió setmanal, un informe en el qual s’establia que els establiments d’hostaleria, restauració i terrasses, així com en els bars i restaurants de platja, podien estar oberts fins a la 1.00 hores. En aquest informe s’assenyalava que l’obertura dels locals d’oci nocturn es podria autoritzar quan la situació epidemiològica de la unitat territorial de referència per al control de la Covid-19 estigués fora dels nivells de risc o en nivell d’alerta 1 d’acord amb el document Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de Covid-19. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que aquest canvi s’ha produït perquè “el govern sempre escolta” i ha explicat que les noves mesures s’han adoptat “per unanimitat”. Darias s’ha defensat de les crítiques assegurant que “el Ministeri no imposa res” i ha recalcat en reiterades ocasions el concepte d'”escolta activa” als agents socials i a les comunitats. “El consens sempre és benvingut”, ha afegit.

Sanitat ha presentat aquesta nova proposta en la qual es parla de permetre als locals i discoteques obrir fins a les 2.00 hores, podent ampliar-se en funció de l’evolució de les dades epidemiològiques. A més, aquest document suprimeix també l’apartat del document aprovat en el CISNS, i publicat en el Boletín Oficial del Estado (BOE), en el qual es fixaven restriccions a l’hostaleria consistents en un aforament màxim del 50 per cent, un límit de sis persones per taula i un horari de tancament a la 1.00 hores. Finalment, Sanitat afegeix que es va revisaran i flexibilitzaran les mesures a mitjana, i d’acord, amb l’evolució de la pandèmia del Covid-19.

La patronal agraeix la rectificació

La patronal de l’oci nocturn España de Noche agraeix la rectificació del Ministeri de Sanitat al Consell Interterritorial després que el govern espanyol hagi accedit que les comunitats autònomes puguin decidir quan reobren el sector, que fa 15 mesos que està tancat. En un comunicat, l’organització celebra que el Ministeri que dirigeix Carolina Darias renunciï a imposar els horaris de tancament o els aforaments d’ocupació pels establiments. Tenint en compte l’evolució positiva la covid, la patronal defensa que “resulta necessari planificar la recuperació” de l’oci nocturn en moment “clau” de la temporada d’estiu. Per això, exigeixen als governs autonòmics que elaborin decrets per posar en marxa “ja” les discoteques i sales de festes. España de Noche reclama als executius autonòmics que estableixin les diferents fases per arribar a recuperar el 100% de l’activitat un cop assolida la immunitat de grup el proper mes d’agost.

Nou comentari