El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Més d’1 milió de catalans volen l’assistent de veu del mòbil en català
  • CA

Plataforma per la Llengua ha afirmat que 1,3 milions de catalans es plantegen canviar d’operador del seu dispositiu mòbil per un que tingui un assistent de veu en català. En una enquesta encarregada a la companyia GESOP, han desglossat que serien 925.000 els que podrien abandonar Android i 275.000 els que podrien prescindir de l’iPhone. A més, els resultats presentat aquest dijous han assegurat que 3 de cada 10 persones catalanoparlants tenen el sistema operatiu del mòbil en castellà i només un 24% del total dels joves catalans el tenen en català.

Els sistemes operatius en català cada vegada tenen més demanda, però no tota la que s’esperaria. Per contra, però, els assistents de veu segueixen sense donar l’opció a l’idioma, una qüestió que preocupa a part de la població catalana que ha assegurat que canviaria de dispositiu o d’operador si aquest tingués l’opció en català. Tot i que el percentatge de persones que canviarien de sistema operatiu és similars en ambdós sistemes -Android i iOS- els percentatges són diferents perqué només un 20% dels catalans enquestats tenen Iphone, davant el 70% que tenen Android.

Pel que fa a la comprensió de la llengua, actualment l’únic operador que enten el català és Google Assistant que és l’assistent de veu d’Android, que també encapçala el rànquing de nombre de llengües parlades: gairebé una cinquantena. Tot i això, encara no té una opció en català, però és el que està més proper i tal com ha explicat Plataforma per la Llengua, podria ser el primer en obtenir l’assitent de veu en aquesta llengua.

Catalans amb sistemes operatius castellans

Un dels altres eixos en el que s’ha emmarcat l’estudi és el nombre de persones catalanoparlants que utilitzen un sistema operatiu en castellà. L’enquesta conclou que tres de cada 10 utilitzen el mòbil en castellà tot i tenir l’opció del català. De fet, aquestes xifres desglossades revelen que el 28,7% dels catalans tenen el mòbil configurat en castellà. De fet, el percentatge de persones que parlen català que el tenen configurat amb anglès (4,2%) és més alt que els que el tenen en català (3,6%).

En el cas dels grups d’edat, el 24% dels joves tenen el mòbil en català, un percentatge molt baix en comparació als més grans de 65 anys que n’hi ha un 39% que utilitzen un sistema operatiu en català. Tal com ha manifestat Plataforma per la Llengua aquestes són unes dades “preocupants” i han reafirmat que “els catalanoparlants encara tenen marge per catalanitzar els dispositius electrònics”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Via fora els adormits a gener 28, 2022 | 10:57
    Via fora els adormits gener 28, 2022 | 10:57
    Hi ha catalans que senzillament volem el mateix tracte, respecte i atenció per part d'interessats, usuaris i públic en general, que ofereixen i reben a Europa i al món, als usuaris d'altres llengües europees com ho son el neerlandès, el finlandès, el suec, l'hongarès, el búlgar, el danès... Despertem-nos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa