El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Amnistia Internacional carrega contra l’estat de l’atenció primària a Catalunya
  • CA

Amnistia Internacional denuncia en un nou informe que l’atenció primària està “entre l’abandonament i el desmantellament”. L’estudi ‘L’altra pandèmia’, que se centra en Catalunya, Madrid i Castella-La Manxa, documenta com la manca d’inversió en atenció primària prèvia a la pandèmia i una gestió sanitària sense planificació ni prou recursos per afrontar-la ha deixat una situació d’abandonament de persones vulnerables, malalties desateses i diagnòstics tardans. Situa com a principal conclusió la necessitat d’incrementar els recursos i les plantilles de l’atenció primària per aconseguir les ràtios de professionals d’altres països de la Unió Europea, per fer front a l’augment del volum de treball i a la campanya de vacunació.

Amnistia Internacional critica que hi ha hagut una “gestió deficient” de la salut que ha comportat “greus conseqüències” sobre el seu accés a Espanya durant la pandèmia, especialment per a les persones més vulnerables, les persones grans, les persones que pateixen malalties de salut mental, o immigrants.

Apunten que a la manca de personal ja existent prèvia a la pandèmia i a la sobrecàrrega assistencial, així com a les llistes d’espera en atenció primària se suma el tancament de més de 60 centres i 449 consultoris a Madrid i Catalunya, així com la modificació de protocols assistencials i el canvi del model presencial al telefònic, que s’ha dut a terme sense el reforç de mitjans suficients i sense la informació i formació adequada per a pacients o personal sanitari, apunten. 

Denuncien que aquesta situació ha generat múltiples obstacles en l’accés a la salut. En concret, segons una enquesta de la Plataforma de pacients amb malalties cròniques, al 69% de les persones entrevistades van cancel·lar-los diverses consultes programades de manera prèvia a la crisi per covid-19. Només el 25,3% de les persones a qui se’ls van cancel·lar les consultes, van tenir accés als centres d’atenció primària un cop acabat el confinament.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a febrer 25, 2021 | 12:30
    Anònim febrer 25, 2021 | 12:30
    Se'n recorden de la frase d'aquell delinqüent que fa de jutge? "Les hemos destrozado el sistema sanitario..."

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa