El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els maçons alerten de la “maçofòbia franquista de Vox”
  • CA

Avís a navegants. Els francmaçons agrupats en la Gran Lògia del Gran Orient Espanyol han emès una alerta davant el que consideren la “maçofòbia franquista de Vox”. A través d’un comunicat, difós en el seu butlletí setmanal, la lògia posa el crit al cel per un article d’un eurodiputat de Vox, Hermann Tertsch, on titlla l’organització “d’aliada” de les “potències enemigues de la Hispanitat”. “Torna el relat del contuberni, que culpabilitza la maçoneria de tots els desastres nacionals”, alerta l’entitat. En el comunicat repliquen que “la maçoneria només té com a enemics la ignorància, el fanatisme i l’ambició”.

L’escrit de la maçoneria recorda que “durant gairebé quatre dècades, des del 1936 fins al seu últim discurs el 1975, el dictador Francisco Franco va assenyalar la maçoneria com el gran enemic de l’Espanya nacionalcatòlica”. “Gairebé mig segle després que construíssim una democràcia en què tots hi cabem, l’eurodiputat de Vox Hermann Tertsch ha recuperat aquesta setmana el discurs de la maçofòbia del dictador, que ens culpava de la pèrdua de l’Imperi al segle XIX“, continua el comunicat.

L’eurodiputat de Vox Hermann Tertsch, acusat per la Gran Lògia d’Orient de practicar “la maçofòbia del franquisme”/EP

Així la Gran Lògia recull la part més destacable de l’article de Tertsch del passat 12 d’octubre, en què enumerava “les forces internacionals que avui amenacen la pàtria”. “Són el reflex de les potències enemigues de la Hispanitat aliades amb aquella maçoneria francesa, anglesa i nord-americana que va treballar incansablement per destruir l’Espanya transatlàntica i no només aquella”, escrivia Tertsch.

Però, els francmaçons no s’estan de carregar amb desimboltura contra l’ultraespanyolisme. “En realitat, la maçoneria només té com a enemics la ignorància, el fanatisme i l’ambició”, sentencien. En aquesta línia recorden que “la maçoneria moderna va néixer fa 300 anys, quan les guerres de religió assolaven Europa, per proposar tolerància a l’altre, esforçat coneixement d’un mateix, fraternitat cap a tot ésser humà i exercici actiu del lliure pensament”. “Aquests han estat sempre els seus pecats i el motiu de la seva persecució per part de tots els totalitarismes polítics i integrismes religiosos que ha conegut el món, intolerables amb l’heterogeneïtat dels credos espirituals i les idees polítiques”, conclouen.

En la mateixa línia, apunten que al “segle XXI hi ha qui creu, com l’Estat Islàmic, que la religió ha d’imposar-se geopolíticament a l’infidel”. Així, critiquen que l’eurodiputat de Vox defensi que Espanya “va convertir l’església catòlica en església universal” en “un món on, afortunadament, el papa Francesc i el Gran Imam d’Al-Azhar són capaços de abraçar-se”. “No hi ha gaire més a dir, llevat d’animar els que aposten per la convivència de la diversitat”, esperona la lògia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa