El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Unidas Podemos es reivindica com el vot útil davant del PSOE
  • CA

 

Unidas Podemos ha celebrat aquest dilluns a la tarda un acte al Centro Cultural Fernando Lázaro Carreter, en ple barri madrileny de Carabanchel, i que ha aplegat candidats de la formació morada a les tres eleccions que se celebraran els propers mesos a l’Estat -espanyoles, municipals i autonòmiques-. Com era d’esperar, Alberto Garzón, candidat d’Unidas Podemos al Congrés dels Diputats per Màlaga i coordinador federal d’IU, ha estat qui més aplaudiments ha arrabassat al públic assistent -unes 300 persones-. Garzón ha presentat Unidas Podemos com el vot útil, en comptes del PSOE, de qui ha avisat que “proposa com a hipòtesi governar amb Ciutadans”. Per aquest motiu ha alertat als votants del PSOE: “Potser els seus vots aniran per governar amb el partit d’Albert Rivera”.

 

Durant la seva intervenció, Garzón ha afirmat que “no és casualitat que anem a les terceres eleccions en menys de quatre anys”, ja que ens trobem en una crisi del model de país. A més, per a ell, els comicis del proper 28 d’abril són unes “eleccions constituents perquè constitueixen un nou país”, i ha presentat Unidas Podemos com “l’única candidatura que és capaç d’afrontar-se al poder polític i econòmic”. “Aquesta candidatura representa l’esperit i la força de moltes generacions que van lluitar contra el feixisme i el franquisme”, ha conclòs Garzón entre forts aplaudiments.

 

Referències a la corrupció, a l’ocupació, el feminisme, la homofòbia, el ‘trifachito’, els serveis públics, els joves,… Però cap referència a Catalunya ni al model territorial de l’Estat. Una referència que sembla que no ha trobat a faltar el públic assistent, que ha aplaudit en nombroses ocasions les intervencions dels candidats i que ha acabat amb els habituals crits de ‘Sí se puede”, després que els candidats hagin ballat -val a dir que Garzón molt tímidament- amb la cançó ‘Bella ciao’.

Candidats d'Unidas Podemos a les eleccions espanyoles, municipals i europees
Candidats d’Unidas Podemos a les eleccions espanyoles, municipals i europees | Nerea Rodríguez

 

“L’única força sana de l’Estat”

 

Abans d’aquest reivindicatiu final, Gloriza Elizo, candidata al Congrés dels Diputats per Madrid, ha fet un contundent parlament, on ha assegurat que Unidas Podemos “és l’única força sana de l’Estat que és capaç de revertir la dinàmica de corrupció i de posar al centre les polítiques socials”, alhora que ha afegit que els altres partits polítics “tenen por” d’un partit com el que lidera Pablo Iglesias. Elizo ha deixat clar que les eleccions espanyoles del proper 28 d’abril són “crucials”, ja que PP, PSOE i Cs han traspassat, al seu parer, “totes les barreres democràtiques d’un país”.

 

A més, ha denunciat que “les elits polítiques i econòmiques, amb els mitjans de comunicació i el poder judicial, han divulgat fins a tres vegades actes criminals contra Pablo Iglesias”. La candidata al Congrés dels Diputats també s’ha dirigit explícitament al PSOE: “Només tenen una sortida per governar: amb Unidas Podemos, i nosaltres evitarem qualsevol tipus de temptació d’apropament a Ciutadans”.

 

“Gràcies per ser en aquest poliesportiu”

 

Per la seva banda, Enrique Santiago, número 3 de la llista d’Unidas Podemos al Congrés per Madrid, ha aixecat rebombori quan s’ha dirigit al públic agraint que hagin assistit a “aquest poliesportiu”, quan l’acte es feia en un centre cultural. A banda d’aquest petit lapsus, Santiago ha d’estat dels més aplaudits, especialment quan ha criticat que Espanya és “el país amb més tuitaires i cantants condemnats”, i quan ha alertat que “el ‘trifachito’ és la dreta franquista d’aquest país”. A més, ha reivindicat “votar lliurement tot” també sobre la monarquia, que s’ha convertit, segons ell, en “un lobby d’intermediació econòmica”.

 

L’acte ha comptat també amb les intervencions de les candidates al Parlament Europeu, María Eugenia Rodríguez i Sira Rego; la candidata a la Comunitat de Madrid, Isabel Serra; Sol Sánchez coportaveu d’IU Madrid.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa