El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un eurodiputat txec del grup de Podemos avala el referèndum unilateral
  • CA

 

L’eurodiputat txec Jaromír Kohlícek avala el referèndum unilateral a Catalunya. El membre del Grup Confederal de l’Esquerra Unitària Europea – Esquerra Verda Nòrdica (des del 2004), del qual en formen part els europarlamentaris de Podemos, ha argumentat en declaracions a El Món que Catalunya ha de poder exercir el dret a l’autodeterminació, encara que sigui sense acord amb l’Estat, com a conseqüència de l’actitud del govern espanyol.

Consultat per El Món, Kohlícek ha subratllat que Madrid “té l’obligació d’establir noves relacions amb les regions, d’acord amb el desig de la seva ciutadania”, i ha reiterat que “el referèndum és una eina típica de la democràcia”.

En aquesta línia, l’eurodiputat nascut el 1953 a Teplice (República Txeca) ha admès que un referèndum sobre la independència “no és desig de cap Estat”, però ha apuntat que “en algunes circumstàncies específiques pot ser una solució justa per a una situació problemàtica”.

 

L’eurodiputat Jaromír Kohlícek (Grup Confederal de l’Esquerra Unitària Europea, Esquerra Verda Nòrdica) | jaromirkohlicek.cz

Reforma constitucional

 

D’altra banda, preguntat sobre l’opinió que té de l’estratègia de l’Estat, Kohlícek ha destacat que el govern de Mariano Rajoy argumenta que la Constitució espanyola no permet el referèndum. Per això, l’eurodiputat del Grup Confederal de l’Esquerra Unitària considera “lògic” que es reformi la Constitució.

 

Segons ha afegit Kohlícek, aquesta via “podria donar dret a les regions a realitzar un referèndum sobre la independència sota unes circumstàncies específiques”.

 

Finalment, l’eurodiputat txec ha reconegut que molts estats europeus “en perill de divisió interna entenen l’estratègia d’Espanya”. Tot i això, Kohlícek ha conclòs que “la democràcia real requereix que aquesta possibilitat s’inclogui en la Constitució estatal”, en referència al dret a l’autodeterminació.

 

El líder dels Anticapitalistes de Podemos, Miguel Urbán | YOUTUBE

 

 

Dels ‘podemites’ europeus

 

Kohlícek és vicepresident de l’Eurocomissió d’Indústria, Investigació i Energia, membre de la delegació de la Comissió Parlamentària d’Associació entre la UE i Ucraïna, i de la delegació de l’Assemblea Parlamentària Euronest. També és suplent de l’Eurocomissió d’Afers Exteriors, i de la delegació de les comissions parlamentàries de Cooperació de la UE amb Kazakhstan, Uzbekistsan i Tayikistan.

 

El seu eurogrup, Confederal de l’Esquerra Unitària Europea – Esquerra Verda Nòrdica, el formen 52 eurodiputats, inclosos 11 europarlamentaris espanyols: els 5 de Podemos, els 4 d’Izquierda Unida, el representant de Bildu i l’eurodiputada d’Alternativa Galega.

 

L’europarlamentari espanyol més conegut és Miguel Urbán, líder del sector anticapitalista de Podemos a Espanya. Urbán és membre de la comissió d’Afers Exteriors, de la qual Kohlícek n’és suplent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa