El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torrent anirà “fins al final” per conèixer “tota la veritat” sobre l’espionatge de l’Estat
  • CA

El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat que emprendrà totes les “accions polítiques i legals” per tal “d’arribar al fons de la qüestió” i esclarir el cas d’espionatge del qual ha estat víctima i han revelat aquest dimarts els diaris The Guardian i El País. Torrent, en una compareixença al Parlament, ha dit que “és una exigència democràtica que el govern espanyol investigui” aquests fets i ha demanat al govern espanyol “què opina sobre el fet que un president d’un parlament democràtic hagi estat espiat per motius polítics”.

Torrent ha afirmat que si el govern espanyol “tenia coneixement dels fets” i no ha fet res hauria estat “còmplice de delictes”. Si no en té constància, ha afegit el president de la cambra catalana, “seria una negligència política i desconeixement de presumptes pràctiques il·legals”. En conseqüència, Torrent ha demanat “investigar els fets i deuprar totes les responsabilitats”.

El president del Parlament ha manifestat que aquest cas ha de servir per “posar fi a la guerra bruta contra l’independistme” i ha insistit en què “anirem fins al final perquè s’esclareixi tot”.

Torrent ha explicat que va conèixer que l’havien espiat “fa uns dies” després de rebre l’avís dels periodistes que han publicat la informació. El president ha recordat que el software que s’ha fet servir contra ell ha estat denunciat per organismes internacionals a països com el Marroc, Mèxic i Aràbia Saudita. “Avui sabem que aquesta pràctica també s’ha produït a l’Estat espanyol”, ha remarcat.

El president de la cambra ha assenyalat que “és la primera vegada que s’acredita de forma concloent el que molts ja sabíem i veníem denunciant: a l’Estat espsanyol es practica l’espionatge contra adversaris polítics”. Torrent ha considerat que “les informacions publicades són d’una gravetat extraordinària”. “Sabíem de l’existència de pràctiques il·legals contra independentisme, ara disposem de proves fefaents”, ha afegit el president. Torrent ha dit que és “impropi d’una democràcia que s’espiï els adversaris polítics”.

Torrent opina que s’ha vulnerat el seu dret a la instimitat, el secret de les comunicacios i el de poder desenvolupar un projecte polític sense intromissions il·legítimes: “Aquestes pràctiques demostren l’existència d’una causa general contra l’independentisme, que degrada la democràcia a l’Estat i que ha de preocupar enormement els demòcrates siguin o no independistes”. El president del Parlament s’ha preguntat quantes persones deuen estar sent espiades ara a Espanya de forma impune.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa