El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra constata que té posicions “allunyades del tot” amb Sánchez sobre l’autodeterminació
  • CA

 

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest dilluns que amb el president espanyol, Pedro Sánchez, manté posicions “allunyades del tot” respecte al dret a l’autodeterminació de Catalunya i la situació dels presos polítics. Torra, en una compareixença davant dels mitjans, ha comentat que aquests han estat dos dels temes centrals que han debatut durant la reunió.

 

Sobre l’autodeterminació, Torra li ha explicat a Sánchez què és el que ell entén que ha passat a Catalunya des de fa alguns anys i en concret des de l’1-O. “Qualsevol solució política passa pel dret a l’autodeterminació i li he recordat que aquesta opció té un suport del 80% a Catalunya”, ha comentat Torra. El president català ha afegit que ha remarcat davant el president espanyol que “el Govern no renuncia a cap de les fórmules per arribar a la independència”.

 

Pel que fa als presos polítics i exiliats, Torra ha pogut constatar que també hi ha opinions totalment oposades. Torra, en contraposició al que sosté el govern espanyol, ha replicat a Sánchez que a Espanya hi ha presos polítics i exiliats i que aquesta és “una situació injusta i una indecència jurídica”. El president català ha fet referència a la situació dels exiliats a Europa i la diferència amb el seus companys empresonats a Espanya.

 

“Fora d’Espanya tinc la possibilitat d’abraçar-me en llibertat amb els companys imputats pels mateixos motius que els companys que aquí estan a la presó”, ha subratllat Torra. En aquest sentit Torra ha reclamat al president espanyol que “s’ha d’acabar l’ofensiva judicial i policial contra l’independentisme i la persecució de les persones per les seves idees”.

Torra ha iniciat la seva compareixença manifestant que qui hauria d’estar a Madrid avui hauria de ser el president Carles Puigdemont, “que és qui va guanyar les eleccions i comptava amb el suport del Parlament i, fruit dels impediments que hi ha hagut, no va poder ser escollit”. Això, ha dit el president, “expressa l’anormalitat política que vivim a Catalunya”.

 

El president ha sortit aparentment satisfet d’una reunió que, en paraules seves, “ha estat llarga, sincera i de treball, en la qual hem pogut contrastar la visió que tenim sobre Catalunya i del conflicte polític que s’hi viu”.

 

Quim Torra amb Pedro Sánchez
Quim Torra amb Pedro Sánchez | LA MONCLOA

 

 

Torra ha ressaltat que la reunió ha servit per “posar en valor el reconeixement mutu tant institucional com de projectes” i s’ha mostrat satisfet que Sánchez “reconegui que estem davant un problema polític que s’ha de respondre políticament”.

 

“Hem parlat de tot perquè feia mesos o anys que en les reunions entre presidents no es podia parlar de tot o no s’hi entrava”, ha manifestat Torra. “Valoro especialment la relació bilateral que s’estableix amb la continuació d’una propera reunió a Barcelona”, ha afegit el president.

 

Relació “personal” amb Sánchez per seguir amb el “diàleg sincer”

 

Torra ha fet valoracions positives sobre l’actitud que ha trobat en Sánchez: “Som conscients que partíem de dues visions polítiques de dos projectes polítics que en aquests moments es troben francament allunyats. He vist un president Sánchez que ha escoltat i això ho vull posar de manifest, prenia notes i això també m’ha agradat”.

 

El president català ha seguit explicant que amb Sánchez han establert “una metodologia de treball” per continuar trobant vies d’acord. Ja sigui a través de les comissions bilaterals com també a través “d’una relació personal i de mantenir el diàleg franc i sincer”. “Penso que des d’aquest punt de vista aquest aspecte de relació bilateral entre els governs em sembla un punt a ressaltar”, ha indicat.

 

“Feia molts mesos que cap president tenia l‘oportunitat de debatre amb tranquil·litat o passejar pels jardins de La Moncloa, d’empatitzar i intentar entendre el punt de vista de l’altre”, ha assenyalat satisfet Torra.

1-O i 27-O: el punt de partida

 

Torra, que ha assegurat que no ha posat sobre la taula la celebració d’un referèndum pactat amb l’Estat, ha assenyalat que el debat sobre la unilateralitat no és la discussió d’aquest moment perquè, segons ell, es tracta de veure “com afrontem políticament aquesta qüestió política que és el dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya”.

 

En aquest sentit, Torra ha dit que cal “aplicar tota la intel·ligència i capacitat de negociació per donar sortida” a aquest aspecte, tenint en compte que el “punt de partida” és el referèndum de l’1-O i la declaració d’independència del 27-O. “Hem de veure com trobem un solució a aquest problema, que s’ha de votar, aquest és el punt clau de les futures trobades i negociacions amb el govern de l’Estat”, ha puntualitzat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa