El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra es compromet a treballar pel dret a l’autodeterminació de l’Aran
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presidit aquest dimecres els actes oficials de l’Hèsta d’Aran, a l’Església de Mijaran. El síndic d’Aran, Francesc Boya, ha recordat que en aquesta diada se celebra la recuperació de les institucions pròpies i que enguany es compleixen 30 anys de la primera llei de l’Aran. Boya ha demanat un compromís “ferm” a Torra per defensar la cultura i la llengua araneses ja que “morta la llengua, mort el país”, ha dit. Torra s’ha compromès, en un discurs en aranès, a treballar pel dret a l’autodeterminació de l’Aran i la difusió de la seva llengua i ha recordat que Catalunya defensa la llibertat, la democràcia i els drets dels pobles i que “no ens cansarem de reivindicar la seva preservació”.

Torra ha celebrat que en pocs dies Catalunya i l’Aran recuperaran les competències que “mai haurien d’haver perdut” amb la declaració de l’estat d’alarma. Fa 30 anys de la primera llei d’Aran, ha recordat el president de la Generalitat, i aquesta és la primera fita, ha dit, que va dotar l’Aran de competències pel que fa al model de finançament i en matèria d’emergències. “Però el camí no s’acaba aquí. Ha d’haver noves fites a l’horitzó”, ha afegit Torra.

En aquest sentit, Torra ha destacat que la defensa de la llengua és una “lluita compartida” entre Catalunya i l’Aran, per posar en valor la seva singularitat “com a aportació pròpia en la cultura universal”. És per això que Torra ha dit que des del Govern “hi serem” en el reconeixement de la realitat nacional de l’Aran i el seu dret a l’autodeterminació. “Catalunya, poble veí i amic, vol ser garant de la llibertat i la democràcia per garantir els drets, que no ens cansarem de reivindicar”, ha dit en aranès.

El president de la Generalitat ha aprofitat l’acte per enviar el condol a les famílies que han perdut algun ésser estimat a causa de la pandèmia i ha agraït la feina a totes les persones que han fet que les conseqüències del coronavirus no fossin “encara més tràgiques”. “L’epidèmia ha tingut una cara de solidaritat i de compromís i no oblidarem mai una gesta històrica”, els ha dit abans d’agrair a tota la societat aranesa “el seu compromís i el seu comportament cívic” durant l’estat d’alarma. “Hem vençut col·lectivament una epidèmia que ningú podia imaginar-se amb la fermesa, determinació i solidaritat de tota la societat aranesa”, ha conclòs.

Després dels Parlaments s’ha interpretat l’himne oficial de la Val d’Aran ‘Muntanyes araneses’ i s’han lliurat 8 rams de flors a les 8 víctimes de la covid-19 que hi ha hagut a l’Aran. Els han recollit les famílies afectades de mans de 8 representants d’aquells col·lectius que han estat al capdavant de la pandèmia com sanitaris, cossos de seguretat, voluntaris o treballadors de supermercats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa