El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Som el 80%’ reclama parlar “de solucions” i una voluntat “clara i sincera” de diàleg
  • CA

 

La plataforma ‘Som el 80%’, impulsada per Òmnium Cultural i que vol representar la majoria de catalans que estan en contra de la retallada de drets civils i polítics i la persecució de l’independentisme, ha reivindicat l’acord del país al voltant dels drets i les llibertats i una sortida democràtica al conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol en una roda de premsa que ha tingut lloc aquest dimecres el migdia a la Nau Bostik de Barcelona. La plataforma, presentada el passat mes de novembre, reivindica els “grans consensos” de la societat catalana, com ha recordat el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, com el rebuig a l’existència de presos polítics i exiliats al nostre país i la necessitat d’aturar la persecució judicial i tornar al camí de la política, i ha estat representada per alguns dels seus adherits més coneguts, com el mateix Mauri; l’exlíder dels comuns, Xavier Domènech, l’exconseller de Cultura per ERC, Joan Manuel Tresserras; l’expresident del Parlament per UDC, Joan Rigol; l’exvicepresident de l’ANC, Agustí Alcoverro o la germana del líder del PSC, Núria Iceta.

 

Els encarregats d’exercir de portaveus de la plataforma en aquesta ocasió han fet una crítica molt dura de la judicialització de la política, fent especial èmfasi en el judici als líders cívics i polítics independentistes al Tribunal Suprem però recordant, també, casos com els d’Adrià i Tamara Carrasco, exiliat el primer i confinada la segona per la repressió exercida per l’Estat contra els Comitès de Defensa de la República. El diàleg i la negociació, han afirmat, són l’únic camí per trobar una solució que doni respostes a la nostra societat. “Des del pluralisme de mirades i de pensaments”, ha dit Joan Rigol, les llibertats civils han de ser defensades. “Opinar diferent no suposa cap risc per a la convivència”, ha sentenciat, i ha recordat que la societat catalana “manté nombrosos consensos” sobre el futur del país, com el fet de voler resoldre democràticament qualsevol desavinença.

 

Marcel Mauri 80%
Marcel Mauri durant l’acte de la plataforma ‘Som el 80%’ | A.S.

 

Domènech, per la seva banda, ha reclamat que “es demostri clarament i sincerament una voluntat de diàleg”, i no una arma llencívola entre els contendents d’aquest conflicte. “Voldríem que en aquesta campanya es parlés de solucions, no de problemes”, ha explicat Domènech, que ha insistit en la necessitat de la política com a eina de resolució de la situació en què es troba ara la societat catalana, la majoria de la qual no està d’acord amb les accions repressives de l’Estat. L’exlíder dels comuns ha demanat que els partits assumeixin els tres punts que uneixen els adherits a la plataforma: l’alliberament de tots els presos polítics, la renúncia a atacar judicialment un problema polític i la negociació i el diàleg per arribar a una solució política que sigui aprovada en referèndum per una majoria del país.

 

Reafirmant que la crida es fa a tots els partits polítics, Mauri ha estès la mà al PSC, no només als partits independentistes o sobiranistes, perquè assumeixi els seus postulats i, a les portes d’una campanya electoral, també defensi els drets i les llibertats dels catalans, tot i que el vicepresident d’Òmnium ha negat que la plataforma tingui la intenció d’establir contactes oficials amb les diverses formacions que concorren a les properes eleccions. “Estem convençuts que la solució passa per aquests tres punts”, ha reblat, tot i que ha evitat respondre què passaria si el PSOE, en cas d’una victòria de Pedro Sánchez el 28-A, continua negant-se a aturar la persecució i a dialogar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa