El Síndic proposa que una comissió independent determini si es poden celebrar les eleccions

Ribó reclama "un acord de país" i alerta que la pandèmia podria deixar sense votar "desenes de milers" de persones

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha alertat que la pandèmia podria restringir el dret a vot a la ciutadania de cara a les eleccions catalanes del 14 de febrer i ha demanat un “acord de país” a totes les candidatures que es presentin per poder garantir la votació. En un informe que ha presentat al Parlament, demana que es creï una comissió de persones independents i expertes en àmbits de la salut, el dret electoral i el dret constitucional que determinin uns indicadors clars per decidir si les eleccions es poden celebrar o no. Per a Ribó, aquesta decisió s’ha de prendre el 15 de gener com a molt tard.

 El Síndic ha alertat que la situació epidemiològica podria fer que moltes persones no poguessin votar el 14-F. De fet, ha dit que d’acord amb els experts hi podria haver “desenes de milers” de persones que no poguessin acudir a la cita electoral. Ribó ha detallat que aquesta xifra sortiria del miler de contagis diaris –aquest dilluns se n’han reportat 744- de cada dia a partir del l’últim possible per sol·licitar el vot per correu, més tots els seus contactes directes que haurien de fer aïllament.

Així, si els indicadors no ho aconsellen, el Síndic creu que les eleccions s’haurien d’ajornar fins a l’estiu del 2021. “Tot plegat aconsella preveure les pitjors situacions i, seguint els advertiments de la JEC; endegar ja ara les reformes oportunes, fins i tot en llei orgànica, perquè qualsevol dubte sobre les facultats d’ajornament electoral i la corresponent distribució de competències quedi esvaït”, afegeix a l’informe. En aquest sentit, Ribó diu que “´es primordial allunyar qualsevol sospita que la decisió pugui estar causada per càlculs partidistes”.

Llei electoral pròpia

El Síndic ha demanat a totes les forces polítiques que explorin si es podria fer una llei electoral pròpia parcial a Catalunya per poder regir tot el procés electoral. Segons apunta, hi hauria temps si es tramités en lectura única i s’hi comencés a treballar “aquesta mateixa setmana”. Aquesta nova norma permetria regular aspectes com allargar la jornada de vot, que permetria descongestionar els centres de votació, o ampliar el número de persones suplents a la mesa de dos a tres.

El Síndic defensa que hi hauria temps suficient per fer tot el procés si s’iniciés immediatament i recorda que si es donés el cas que es demanés un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries només caldria endarrerir-ho tot una setmana perquè el tràmit seria en procediment de lectura única. Ribó remarca que tot apunta que la dissolució del Parlament seria cap a finals de desembre, de manera que ara quedaria un mes i escaig per engegar i enllestir tot el procés.

Per tal de garantir el dret a vot, Ribó diu que també s’hauria d’interpretar de manera de manera extensiva la LOREG per ajustar els tempos per demanar el vot per correu fins el dia abans de la votació, de manera que persones contagiades tindrien més temps per sol·licitar-lo, així com introduir la possibilitat d’una “urna mòbil” perquè els aïllats pugui votar des de casa. Tot i així, ha dit que aquesta darrera opció seria “molt costosa”.

Per al Síndic també caldria crear una junta electoral provisional catalana com a rectora dels comicis que tingués independència de la competència de la JEC.

Amb tot, Ribó ha remarcat que l’opció “ideal” és el vot electrònic, però ha lamentat que ara no hi ha “ni la cultura ni el temps suficient per establir-lo”.

Campanya electoral

Pel que fa a la campanya electoral, el Síndic avança que probablement serà “molt menys presencial” que les campanyes tradicionals i avisa que caldrà regular “amb precisió” quins actes es poden celebrar i en quines condicions. També demana ampliar les vies de comunicació electoral a través de mitjans audiovisuals públics.

A més, apunta que el 2018 a Mèxic es va signar acords amb Twitter, Facebook i Google per “contrarestar, amb missatges destacats de caràcter institucional a les mateixes plataformes, informacions esbiaixades sobre el procés electoral”, i creu que seria “especialment útil” replicar-ho a Catalunya si gran part de la campanya ha de passar en un pla digital.

Al seu informe, Ribó també recorda que al País Basc es va proposar escurçar la campanya a una setmana –encara que no es va acabar fent- i proposa estudiar el model a Catalunya, tot i que la decisió l’haurien d’acabar avalant les Corts Generals.

Comentaris

    Gonzalo 15/12/2020 12:01 am
    Las elecciones deben de celebrarse en febrero. Cualquier suspensión o aplazamiento, sería un fraude democrático. Vale que en LaZiland estáis acostumbrados a saltarnos las leyes.... pero los catalanes de bien, no.
      Gonzalo 15/12/2020 12:01 am
      Las elecciones deben de celebrarse en febrero. Cualquier suspensión o aplazamiento, sería un fraude democrático. Vale que en LaZiland estáis acostumbrados a saltarnos las leyes.... pero los catalanes de bien, no.

Nou comentari