Sánchez no descarta l’estat d’alarma a Madrid però promet mesures “proporcionades” i acordades

Ayuso insta el govern espanyol a acordar restriccions "sensates" i demana a la ciutadania que no surti de Madrid

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no descarta l’aplicació de l’estat d’alarma a la Comunitat de Madrid després que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha tombat l’ordre de confinament perimetral a Madrid i nou municipis més. L’executiu espanyol, ha dit, posarà sobre la taula “tots els instruments i mesures” per doblegar la corba a Madrid perquè les xifres i l’evolució de la pandèmia són “preocupants”. “Si la justícia diu que aquest mecanisme no és el bo i que en cal un altre haurem de veure-ho amb la Comunitat de Madrid i adoptar les decisions oportunes”, ha sentenciat. “L’estat d’alarma és un instrument constitucional, l’article 116 de la Constitució, que es va activar a l’inici de la pandèmia i s’ha demostrat eficient per doblegar la corba, i per tant aquest instrument el govern sempre l’ha contemplat”, ha afirmat Sánchez.

Amb tot, el president espanyol ha promès que les mesures que es posaran en marxa sempre es faran d’acord a l’evolució de la pandèmia i en col·laboració amb la Comunitat de Madrid. Seran, ha dit, “proporcionals” i “respectant les competències” de la Comunitat. “Hem de posar tots els instruments i mesures sobre la taula per doblegar la corba. Ho volem fer amb la màxima col·laboració de la Comunitat de Madrid i respectant les competències, però sustentant les decisions al criteris científics i essent proporcionals al grau de la pandèmia”. Precisament en les pròximes hores es reuneix el grup de treball entre el Ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid per abordar la situació que s’obre després de la sentència del TSJC. Sánchez ha assegurat que les mesures que ha adoptat el seu executiu sempre han tingut una base “tècnica i científica” i compten amb l’aval del Consell Interterritorial de Salut. “A partir d’aquí és important que les governants tinguem present que hem de pensar en els compatriotes, els familiars de les víctimes i els sanitaris”.

La presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz

La presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz

Per la seva banda la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha instat el govern espanyol a pactar mesures “sensates, justes i ponderades”. Ayuso ha expressat la voluntat d’acordar “en poques hores”, entre aquest dijous a la nit i divendres, una “ordre clara” per aplicar-la a Madrid. En una compareixença, Ayuso ha ofert “diàleg” a l’Estat espanyol i ha defensat les mesures que la Comunitat de Madrid havia aplicat prèviament -el confinament per barris-. “Eren encertades”, ha dit, mentre que ha considerat “precipitades” les de l’ordre estatal.cEncara que la justícia hagi tombat el confinament perimetral que Ayuso rebutjava, la presidenta madrilenya ha demanat a la ciutadania que no surti de Madrid -especialment durant el pont del 12 d’octubre- i segueixin les recomanacions sanitàries. “Responsabilitat”, ha reclamat.

La presidenta de Madrid ha afirmat que les xifres segueixen sent “molt preocupants” per molt que siguin millors perquè les mesures que va aplicar el seu executiu “estaven donant fruits”. Segons Ayuso, la ciutat de Madrid ja està per sota de 500 casos per cada 100.000 habitants, amb 465, i la Comunitat amb una mitjana de 507. Ayuso també ha anunciat que la Comunitat de Madrid retirarà la petició de mesures cautelars que va presentar a l’Audiència Nacional contra l’ordre “per evitar més confusió”. La presidenta autonòmica ha demanat fer “les coses amb el temps i prudència que ens han negat” i ha generat “caos”. La presidenta ha demanat al govern espanyol una “normativa senzilla” i “clara” que puguin aplicar totes les CCAA i ha demanat no perjudicar encara més el sector de la restauració i l’hoteler per l’incompliment d’alguns.

Nou comentari