Sánchez i Merkel pressionen per tancar l’acord del pla europeu de recuperació aquesta setmana

La cancellera admet que hi ha "posicions divergents" i el president espanyol avisa que els retards agreugen la crisi

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, pressionen perquè els caps d’estat i de govern tanquin un acord sobre el pla de recuperació durant la cimera que se celebrarà aquest divendres i dissabte a Brussel·les. “Juliol ha de ser el mes de l’acord”, ha dit Sánchez, mentre Merkel ha remarcat que “el temps apressa” i que “seria desitjable que l’acord arribés el més aviat possible”. En una compareixença conjunta després d’una reunió a Berlín, Sánchez ha avisat que “retardar” el pla de recuperació “agreujarà” la crisi. “Confiem assolir un acord”, ha subratllat el president del govern espanyol, mentre la cancellera alemanya ha admès que encara hi ha “posicions divergents” entre els líders europeus.

Després de la reunió amb Merkel en el marc de la gira europea per negociar el pla per rellançar l’economia europea després de la crisi causada per la covid-19, Sánchez ha dit que la cimera d’aquesta setmana és una “fita històrica”. “Hem de ser conscients del moment històric que viuen els nostres països i el projecte comú”, ha remarcat Sánchez. El president del govern espanyols ha insistit que “no hi haurà recuperació si no hi ha unitat”. “La negociació serà difícil. Hi ha interessos contraposats i visions diferents del que ha de ser el projecte europeu, però la UE no s’ha construït a base de vetos, sinó a base de voluntat de dialogar i acordar”, ha subratllat Sánchez.

Amb Alemanya exercint la presidència rotatòria del Consell fins a finals d’any, Merkel s’ha mostrat prudent sobre la possibilitat que els líders europeus assoleixin un acord en la cimera d’aquesta setmana. “Tenim la voluntat d’arribar a un acord, però no és segur que hi arribem”, ha dit la cancellera alemanya. Amb tot, Merkel ha remarcat que, malgrat les divergències, “hi ha la sintonia” entre els líders europeus que cal fer que la UE “torni a la senda del creixement”. “És important que el pressupost i el fons de recuperació formin un conjunt. Hem de solucionar-ho tot”, ha insistit la cancellera.

Sánchez s’ha reunit aquest dimarts amb Merkel després d’haver-ho fet amb el primer ministre holandès, Mark Rutte, aquest dilluns. El president del govern espanyol es trobarà també amb el seu homòleg suec, Stefan Löfven, aquest dimecres. Sánchez tancarà amb Löfven la gira europea per negociar el pla europeu abans de la cimera a Brussel·les.

Nou comentari