Sánchez emplaça la dreta a “acceptar el resultat de les urnes”

El candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha dedicat el seu discurs en aquesta jornada decisiva de la investidura a emplaçar a la dreta a “acceptar el resultat de les urnes” i ha recordat que la seva elecció permetrà la constitució d’un govern després d’un any i mig d’executiu en funcions. “O coalició progressista o més bloqueig”, ha afirmat Sánchez, que ha avançat que després de la investidura pretén “buscar amb els diferents grups fórmules per facilitar en el futur la formació de majories de govern”, perquè “és inadmissible una situació així es repeteixi en el futur”. Sánchez ha respost també els crits que li han arribat des dels escons de la dreta recordant a PP, Cs i Vox recordant que “el Congrés dels Diputats, com la Constitució i Espanya, no és seu”. “Tinguin una mica de nivell democràtic, respectin l’orador en l’ús de la paraula, aquesta cambra no és seva”.

Sánchez ha obert el seu discurs recordat que fa un any i mig que el govern espanyol està en funcions, una situació que és “inadmissible que es repeteixi en el futur” , i ha insistit en la necessitat “d’avançar”. Per això ha agraït el suport dels grups que faciliten la investidura amb la seva abstenció –com ERC- i ha criticat els “nacionalismes intransigents” de la “Espanya que bloqueja”.

“No hi ha una altra opció de govern”, ha recordat, perquè “cinc eleccions amb el mateix resultat no són una coincidència, es diu democràcia i significa l’expressió de la voluntat popular”. Per aquest motiu ha recordat a la dreta que el principi de la democràcia implica “acceptar el resultat de les urnes” i ha criticat els “insults” que han emès els partits que comparteixen “només el bloqueig”. “Ho han intentat tot, cinc eleccions i han fracassat”, ha dit dirigint-se a la dreta, a qui ha acusat de “tensionar i tensionar la situació per veure si apareixia una nova oportunitat”.

“Acceptin la realitat: han perdut les eleccions i perdran la votació al dia d’avui, i poden fer dues coses: o seguir en rebequeria o acceptar el resultat democràtic”, ha sentenciat Sánchez abans de defensar les mesures acordades amb Podem en favor de les polítiques socials, també l’augment dels impostos a les rendes més altes. Sánchez, que ha citat Manuel Azaña per recordar que “ningú té dret a patrimonialitzar el patriotisme”, s’ha mostrat esperançat que en breu se superarà “aquest clima tòxic” que la dreta ha instal·lat al Congrés, i s’obre una etapa de “clima constructiu”.

Diputats del PP, Vox i Cs han cridat i protestat durant el discurs de Sánchez. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha hagut de demanar-lo silenci per deixar continuar la intervenció del candidat socialista. A l’entrada, els diputats del PSOE i Unides Podem han rebut dempeus entre aplaudiments al president del govern en funcions.

Nou comentari