El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez diu que amb Podem a la Moncloa “no dormiria”
  • CA

El president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha justificat aquest dijous en una entrevista a La Sexta els motius del fiasco de la negociació de la investidura -que ha atribuit a Podem, al PP i a Cs- i ha assegurat que si hagués acceptat la coalició que reclamava Podem “no dormiria” perquè avui hi hauria “dos governs”, un del PSOE “defensant la Constitució” i un altre de Podem “defensant els presos” independentistes. Sánchez ha assegurat que avui en dia les forces independentistes “no estan respectant” l’Estatut i l’autogovern, i ha advertit de nou que està disposat a aplicar el 155 si cal.

Sánchez ha situat Catalunya al capdavant dels motius que han impossibilitat d’acord amb Podem i ha reclamat als ciutadans que votin “amb contundència i participació” el 10-N per poder disposar d’un govern que afronti els “grans reptes” de l’Estat “el Brèxit, el refredament de l’economia i l’impacte polític que pugui tenir la sentència del procés”. El president espanyol en funcions ha justificat que tanqués la porta a la coalició perquè implicaria que persones pròximes a Iglesias “amb poca experiència de gestió pública” assumissin carteres importants i perquè a la pràctica es configurarien dos governs en un .“Jo no dormiria de nit juntament al 95% dels ciutadans que no estarien tranquils”, ha dit.

Cita Ada Colau com a exemple de les discrepàncies amb Podem

Per exemplificar-ho, ha afirmat que “seria president del govern d’un govern amb coalició que avui tindria una crisi de govern” perquè “hem sentit els comuns, a Ada Colau, dir que si la sentència és condemnatòria cal manifestar-se en favor dels suposats presos polítics, que és com els diu ella, i demana a l’Estat espanyol que garanteixi els drets humans al nostre país”. Segons el president del govern espanyol en funcions, a ell com a màxim responsable de l’executiu li toca “gestionar la sentència del procés”, però si Podem estigués dins del seu executiu tindria “dos governs en un”, un del PSOE “defensant la Constitució espanyola, i un altre de Podem defensant suposats els presos polítics i que a Espanya no es respecten els drets humans”.

155 si cal

En aquest gir, Sánchez ha desplegat un discurs contundent contra ERC, amb qui malgrat la disposició dels republicans a facilitar-li la investidura no té “massa a veure”, perquè “el PSOE defensa la Constitució i l’Estatut i l’autogovern de Catalunya, que per cert no està essent respectant per les forces independentistes ara mateix a Catalunya”. En tot cas ha afirmat que ell té el deure de “parlar amb les forces independentistes perquè és la seva obligació”, però si cal aplicarà “tots els ressorts de l’Estat” per defensar l’ordre constitucional, l’Estatut, la Constitució i la integritat territorial”. “Que ningú en dubti”, ha sentenciat. Segons Sánchez, dient ‘no’ a Podem, ha prioritzat “l’estabilitat d’Espanya” a que hi hagi un govern “cohesionat” i no “dos governs en un” on hi haurien “persones que no tenen cap experiència política de gestió pública”.

“Un govern amb Podem després del 10-N és inviable”

En aquest marc, ha insistit que ell va oferir a Podem carteres que aquesta formació “va menystenir” i “per quarta vegada en quatre anys” Podem “ha votat en contra de la formació d’un govern progressista”, de manera que “avui no hi ha un govern del PSOE”. Ara, ha dit, un govern de coalició amb Podem, “és inviable”, cosa que no impedeix, al seu entendre, una cooperació entre les dues formacions durant la pròxima legislatura.

Un govern de coalició amb Cs és “ciència ficció”

Respecte a la seva relació amb Ciutadans, ha afirmat que “és evident” que ell té discrepàncies perquè el partit d’Albert Rivera “vol aplicar un 155 ‘sine die’”. Un acord de coalició amb Rivera, ha dit, és “ciència ficció” perquè ha pactat amb la ultradreta, amb una formació com Vox que no dona suport a la lluita contra la violència masclista-

No tem les urnes

En tot cas, Sánchez ha posat en dubte que aquests comicis puguin capgirar les tornes i donar una majoria a les dretes. Ha afirmat que el “comparteix la frustració de la ciutadania” però veu “una oportunitat” a les eleccions per articular una etapa “d’estabilitat”. En aquest sentit ha promès que després del 10-N “serem capaços” de formar govern, però “no qualsevol govern” sinó “un govern que funcioni”.

Elogia Errejón

Sánchez també ha elogiat Íñigo Errejón, que planteja presentar llistes al 10-N i amenaça el vot de Podem. Segons el líder del PSOE, Errejón té coses “positives i esperançadores”. “Hi ha diferències molt notables entre com veu la política Errejón o Iglesias”, ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa