Rufián veu “bé” reformar la Constitució per evitar el bloqueig d’investidura

La vicepresidenta Calvo reobre el debat, però el líder dels republicans al Congrés lamenta que Espanya no es plantegi fer un referèndum d'autodeterminació a Catalunya

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat aquest dimecres als passadissos del Congrés dels Diputats que la proposta de reforma de l’article 99 de la Constitució espanyola per evitar en un futur el “bloqueig” a l’hora d’investir un president li “sona bé”. “Seria positiu plantejar-ho”, ha sentenciat. Amb tot, Rufián ha lamentat que les forces espanyoles ho plantegin per canviar el sistema d’elecció del president i no per fer possible el referèndum a Catalunya. “És curiós que aquesta gent vulgui canviar la Constitució per a coses d’aquesta mena, però no per intentar canalitzar la voluntat del 80% dels catalans”, ha dit.

 

Debat reobert per la vicepresidenta Calvo

Ha estat la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, qui ha reobert el debat sobre una reforma constitucional perquè governi la llista més votada si es bloqueja la investidura. En una entrevista aquest dimarts al programa ‘Hora 25’ de la SER, Calvo va considerar “raonable” plantejar un canvi del model electoral per facilitar la formació de govern a través de la modificació de l’article 99. La vicepresidenta de l’executiu en funcions va argumentar que cal adaptar la política estatal a la nova situació pluripartidista “que va aparèixer fa més de cinc anys amb l’aparició d’Unides Podem i de Ciutadans”. “Es produeix un canvi de comportament i cultura política sense modificació normativa”, ha remarcat, i ha dit que això no seria modificar la Carta Magna “per la via dels fets” sinó adaptar-la als nous temps.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ja ho va plantejar al juliol en una entrevista a TVE. El president del govern espanyol en funcions va argumentar que l’actual model “no funciona” i “cal reformar-lo”. Sánchez va afirmar que proposaria una reforma a PP, Cs i Unides Podem per garantir la governabilitat i evitar el bloqueig. El secretari general socialista va parlar “d’impedir coalicions negatives que puguin abocar a la repetició sistemàtica electoral”.

L’article 99 de la Constitució espanyola és el que regula el sistema d’elecció del president del govern. Fixa el mecanisme de les consultes del cap d’Estat amb els representants de les diferents formacions polítiques i atorga al Rei la potestat de nomenar un candidat. La part que és objecte de debat és la que fa referència a la necessitat del president d’aconseguir la majoria absoluta de la cambra en primera votació i una majoria simple 48 hores després, i sobretot l’establiment d’un termini de dos mesos per a la repetició electoral en cas que cap candidat aconsegueixi la investidura.

Nou comentari