El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rufián: “El votant dels Comuns anirà al referèndum sense saber què pensen Colau ni Domènech”
  • CA

 

L’assemblea territorial d’Òmnium a l’Hospitalet ha reunit aquest dijous a la tarda el líder d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, i la diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant. El col·loqui, davant d’un centenar de persones al Centre Cultural de Bellvitge, havia de comptar amb la presència del cap de files d’En Comú Podem, Xavier Domènech, que finalment no hi ha anat, tot i que l’organització comptava amb ell.

 

Rufián ha mantingut un discurs directe i contundent, tal i com va acostumar el públic republicà durant les campanyes del 20-D de 2015 i el 26-J de 2016. Després de lamentar l’absència de Domènech, el líder d’ERC a Madrid ha afirmat que ara “ja no ens interessa gaire el que digui Ada Colau o Xavier Domènech, Lluís Rabell o Joan Coscubiela”, tots ells dirigents dels Comuns.

 

I és que, segons Rufián, “ens interessa el que puguin dir o pensar els seus votants, la bona gent republicana, la gent progressista d’aquella República que els van robar. Aquesta tercera República ha arribat, i es diu Catalunya”, ha subratllat, abans d’encoratjar el públic amb un “fem-ho aquí i ara, que si no serà molt complicat”.

“No esperem res dels Comuns”

 

Ara bé, la clatellada de Rufián als Comuns ha arribat després del torn de preguntes del públic, quan el líder d’ERC a Madrid ha deixat anar: “No esperem absolutament res de la cúpula dels Comuns. Res. De fet, estic convençut que el votant dels Comuns anirà a votar el referèndum sense tenir ni idea del que pensen Colau, Domènech, Coscubiela i Rabell”.

 

Finalment, el company de ball de Joan Tardà al Congrés ha apuntat que el procés sobiranista “és l’única amenaça real a l’status quo, i ha afegit que la independència serà la millor notícia per les nacions sense Estat d’Espanya. “La fraternitat és deixar guanyar a qui pot guanyar”, ha rematat Rufián, recuperant la metàfora de Domènech en campanya.

El líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, entrevistat per El Món | Jordi Borràs

 

 

Tombar el règim

 

Al seu torn, Reguant també ha aprofitat la fraternitat que reclamava Domènech per a Espanya, i ha assegurat que “el millor acte de fraternitat que podem fer amb els pobles de l’Estat és que a Catalunya es tombi el règim”. De fet, tot i l’absència del possible líder del nou partit dels Comuns, moltes afirmacions dels ponents -i preguntes del públic- han mencionat Domènech.

 

Reguant ha avisat que tenia preparada una part de la intervenció per debatre amb Domènech sobre els pressupostos del Govern. Tot i això, ha enviat un missatge al diputat d’En Comú Podem: “Estem convençudes que el dret a l’autodeterminació és indissociable als drets socials”, i ha deixat clar que cal la implicació de l’espai dels Comuns per fer-ho realitat.

 

Al contrari que Rufián, la diputada cupaire sí que ha opinat que els Comuns hi seran en el referèndum, també la seva cúpula. De fet, ha argumentat que Colau i Domènech no són com Rabell o Coscubiela.

 

 

Polèmica absència de Domènech

 

L’acte havia de comptar amb la presència de Domènech. La convocatòria del col·loqui comptava amb els tres ponents, i fonts d’Òmnium han explicat a El Món que el diputat d’En Comú Podem estava confirmat. Tot i això, segons les mateixes fonts, Domènech ha avisat aquest mateix dijous al matí que no podria venir, tot i que el partit no ha presentat cap substitut.

 

D’altra banda, des d’En Comú Podem han assegurat que Domènech no hi ha anat però que tampoc va arribar a confirmar mai que hi assistiria. A més, des del partit han criticat que l’organització d’Òmnium tirés pel dret i anunciés el col·loqui sense confirmar l’assistència de Domènech.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa