El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Es reprèn la retirada de plaques franquistes que queden en edificis de Lleida
  • CA

La Paeria ha reprès aquest divendres la retirada de la vintena de plaques franquistes que encara queden en edificis de la ciutat, després de l’aturada dels treballs a causa de la pandèmia. L’Ajuntament de Lleida ha començat per la placa situada al número 10 del carrer Sant Jaume de la Bordeta i espera acabar dimecres que ve. En concret en quedaven 8 al barri de la Bordeta, 5 a la Mariola, 4 a Cappont i 2 a Balàfia. Són plaques del Ministeri de l’Habitatge franquista d’edificis privats de la ciutat que havien estat construïts com a habitatges de protecció oficial amb el jou i les fletxes falangistes. Per altra banda, la setmana que ve canviaran el nom dels quatre carrers pendents dedicats a persones lligades a la dictadura franquista.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha explicat que aquesta actuació s’emmarca en el compromís de la Paeria per a la supressió dels elements franquistes de la ciutat.

El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha explicat que es va informar als propietaris dels edificis que en compliment de la llei de memòria històrica havien de treure les plaques i que en cas de no fer-ho, l’Ajuntament ho faria d’ofici. Només un edifici del carrer Hostal de la Bordeta ho ha fet i la resta les retirarà la Paeria entre aquest divendres i dimecres que ve. Postius ha afegit que també estan estudiant com actuar a nivell jurídic per treure altres elements franquistes, com per exemple forjats en portes d’edificis.

Per altra banda, la tinent d’alcalde i regidora de Drets Civils, Sandra Castro, ha explicat que la setmana que ve faran efectiu el canvi de nom de quatre carrers dedicats a persones lligades a la dictadura franquista. En concret, se substituirà del nomenclàtor els carrers Alcalde Montaña, Alcalde Sangenís, Carmelo Fenech i Nadal Gaya pels de Virginia Woolf, Neus Català, Dolors Sistac i Elena Pàmies, respectivament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa