El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Podemos recorre el rebuig de la Mesa a investigar els negocis de Joan Carles I
  • CA

Unides Podem ha registrat aquest divendres al matí una petició perquè la Mesa del Congrés reconsideri el rebuig a la comissió d’investigació dels negocis del rei emèrit, Joan Carles I. PSOE, PP i Vox van tombar les dues propostes que ho sol·licitaven, tant la de Podem com la conjunta d’ERC, JxCAT, PNB, Bildu, Mas País, Compromís i BNG. En un comunicat, Unides Podem afirma que la decisió és “injusta” i “vulnera el dret tant del ple com el de la ciutadania a conèixer millor un tema d’indubtable interès públic”. La formació lila considera que l’argument sobre la inviolabilitat del rei emèrit “no se sosté” i recorda que té causes obertes a l’estranger. Per tant, reclama una rectificació de la decisió.

El grup parlamentari argumenta, a més, que la petició és per investigar “les relacions diplomàtiques i comercials entre Espanya i l’Aràbia Saudita” i, en canvi, l’informe dels lletrats de la cambra baixa que ho rebutja ho tracta com si fos únicament una comissió sobre la figura del rei emèrit. Al recurs, Unides Podem argumenta que la comissió és sobre un tema d’interès general i que el rei emèrit seria una de les possibles persones que podrien comparèixer a la comissió per oferir informació. Per això, el grup considera que l’argument sobre la inviolabilitat del rei emèrit no afecta l’admissió de la comissió.

A més, sostenen que se’n fa una aplicació “enormement extensiva” que no pot aplicar-se a la presumpta comissió de delictes en l’activitat privada i, en cap cas a actes comesos després de l’abdicació. També creu que la Mesa no hauria de fer “valoracions polítiques o d’intencions” en l’admissió a tràmit de comissions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa