El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont: “Fa nou hores que Espanya té segrestat un eurodiputat”
  • CA

“Avui la justícia europea ha dit prou”. Així s’ha expressat el president a l’exili, Carles Puigdemont, que ha comparegut aquest dijous al vespre a la Delegació de la Generalitat davant la Unió Europea, a Brussel·les, per valorar la sentència del Tribunal de Justícia de la UE en el cas d’Oriol Junqueras i com pot afectar la seva condició de d’eurodiputats, ja que les decisions del tribunal són font de jurisprudència a la Unió i, per tant, a tots els seus Estats. Acompanyat del conseller de Salut del seu Govern, Toni Comín, Puigdemont ha estat molt clar en la seva crítica de l’actuació dels governs i la justícia espanyoles i també de l’anterior Parlament Europeu, presidit per Antonio Tajani, que ha titllat de “clara violació de les més elementals normes de funcionament de la democràcia”.

En virtut de la decisió d’avui, ha dit el president a l’exili, “fa nou hores que Espanya té segrestat un eurodiputat”,. “L’Oriol ha de ser alliberat immediatament”, ha continuat Puigdemont, que ha anat més enllà i ha afirmat que “cal anul·lar la sentència” del Tribunal Suprem “de manera immediata”. Per a Puigdemont, la decisió del TJUE significa que “ha guanyat la millor versió d’Europa” davant dels qui “volien confondre els interessos de la Unió amb els seus interessos nacionalistes”. Una actitud, ha considerat, que ha comptat amb la connivència de part de les institucions i els partits comunitaris, que han tingut una actitud que “caldrà ser examinada a fons” i a qui ha demana que “assumeixin la seva responsabilitat” pel “silenci vergonyós” dels darrers dos anys.

El president a l'exili, Carles Puigdemont | CCMA

El president a l’exili, Carles Puigdemont | CCMA

El president considera que s’han obert “noves possibilitats polítiques”, com la “d’abandonar la repressió per un costat i la complicitat per l’altre” i resoldre el conflicte en el marc europeu. Tant ell com Comín van ser escollits a les darreres eleccions al Parlament Europeu, com el vicepresident de l’executiu Puigdemont. La condició d’exiliats dels primers i de pres polític del darrer, però, els han impedit prendre possessió del càrrec per l’oposició de la Junta Electoral Central, que al·lega que han de jurar la Constitució Espanyola en persona, a Madrid, per ser diputats de ple dret. La decisió del tribunal comunitari, però, anul·la aquesta condició i podria fer que tots tres ocupessin, si més no ‘de jure’, el seu escó. 

El tribunal també ha afirmat que Junqueras comptava amb immunitat parlamentària des de la seva proclamació com a diputat la nit electoral, cosa que podria tenir repercussions tant per a la seva situació com per a la de Puigdemont i Comín, que viuen a Bèlgica des de l’octubre de 2017, quan es va aplicar l’article 155, es va dissoldre el Govern català i va començar la seva persecució judicial. En aquest sentit, el president a l’exili ha afirmat que si avui mateix haguessin pogut comparèixer davant la premsa amb les seves credencials del Parlament Europeu, “ho haurien fet” i que continuaran treballant en aquesta via.

Pel que fa a la decisió del Tribunal Superior de Justícia, sabuda poc més tard, d’inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, pel conflicte de la pancarta a favor de la llibertat d’expressió i els presos polítics al balcó del Palau, Puigdemont ha ironitzat afirmant que era una “casualitat” que es fes pública el mateix dia de la sentència del TJUE i ha trobat absurd que es vulgui inhabilitat un president per aquest motiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa