El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont: “L’acta de diputat me l’han donat els ciutadans a les urnes”

El líder de JxCAT, Carles Puigdemont, s’ha mostrat aquest dilluns plenament convençut que el proper 2 de juliol, quan es constitueixi la nova Eurocambra, tant ell com Toni Comín podran ocupar el seus escons, tot i ser conscient que l’Estat espanyol plantejarà una batalla legal per impedir que això passi. Recollir l’acta a Madrid no és una qüestió que preocupi especialment Puigdemont perquè defensa que “l’acta de diputat la donen els ciutadans a les urnes” i, per tant, considera que “les autoritats electorals” simplement han de “tramitar administrativament el que els ciutadans decideixin”. Aquesta serà una idea centra en la defensa dels escons dels exiliats: “L’acta me l’han donat uns ciutadans que han pogut triar una candidatura de gent elegible”.

Puigdemont és conscient de la batalla jurídica que s’obrirà amb l’Estat, però tots els escenaris estan previstos i JxCAT ja sap què és el que ha de fer en cada cas: “Seria insòlit que després d’any i mig de batalles jurídico-polítiques que en aquesta ocasió, que és veritablement disruptiva, l’Estat decidís no comparèixer, també ho tenim previst i sabem què hem de fer, però pas a pas”. El president a l’exili ha afegit que ara s’ha de posar a treballar la “maquinària” i que cal “respectar els processos i terminis que la cambra té marcats”. Puigdemont s’ho pren com una carrera de fons: “No corre pressa, ho veurem en les properes setmanes, sabem el que tenim entre mans, tenim precedents de batalles jurídiques que hem guanyat i sí, em vegi assegut al Parlament Europeu el 2 de juliol”.

Un altre dels aspectes que s’hauran de definir en les properes setmanes és la qüestió de les aliances per integrar-se en un grup europarlamentari. Puigdemont ha dit que iniciarà en els propers dies el diàleg amb “espais polítics” amb els quals es podria establir aliances, però “sense molta pressa”, si bé una persona del seu equip ja hi ha estat treballant prèviament. El líder de JxCAT veu en aquest sentit “moltes possibilitats”, per exemple, de “compartir el mateix espai polític” on es troba ERC, que forma part de l’Aliança Lliure Europea (ALE), defensora del dret a l’autodeterminació dels pobles i els drets humans: “Defensem el mateix, a nivell internacional és important que les nostres veus vagin juntes, és on cal eixamplar la base i on s’ha de practicar la màxima unitat possible”.

“Colze a colze amb Junqueras”

Aquesta aliança amb ERC a l’Eurocambra hauria de recollir l’experiència dels darrers cinc anys amb la feina conjunta que han fet els eurodiputats republicans i els del PDeCAT: “Han treballat molt lleialment i estretament i això no té perquè canviar, no hi hauria res que em fes més feliç, i seria potentíssim, que els dos [Puigdemont i Oriol Junqueras] poguéssim treballar colze a colze des del Parlament Europeu”.

Puigdemont ha fet una crida a “fer política” i que amb tots els element sobre la taula i després d’interpretar les dades “al marge de les pressions de competicions electorals” es continuï “buscant espais, més aviat que tard, per trobar una unitat estratègica”. El líder de JxCAT considera que un cop tancat aquest cicle electoral disposen de la “fortalesa” suficient per encarar aquests objectius sobretot per afrontar “els reptes que tindrem en els propers mesos” en referència a la sentència del judici contra el procés al Tribunal Suprem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa