El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
PSOE, Podem, PNB i Compromís rebutgen reprovar Marlaska pel cessament de De los Cobos
  • CA

ACN Madrid .- PSOE, Podem, PNB i Compromís han avançat aquest dimecres el seu rebuig a una moció del PP per reprovar el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, pel cessament del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. La iniciativa es vota aquest dijous amb poques possibilitats de prosperar. Els populars han acusat el ministre de “trair” a “homes d’honor” com De los Cobos per “servir-los en safata als nacionalistes”, en paraules de la diputada del PP Ana María Beltrán. La iniciativa del PP només ha obtingut el suport de Vox, Cs i Na+. ERC, JxCAT, Bildu i CUP han avançat la seva abstenció perquè tot i que consideren que cal reprovar Marlaska, no seria per de Pérez de los Cobos, sinó per la repressió del moviment independentista. El diputat de Vox Javier Ortega-Smith ha exercit el torn en contra per destacar el “servei” de Pérez de los Cobos per aturar “els colpistes” de JxCAT i ERC a Catalunya, i ha qualificat la continuïtat de Marlaska com a “vergonya per a Espanya”.

Bildu ha negat el seu suport a la iniciativa per “no fer el joc” a la dreta, però ha expressat que Marlaska “no té el suport” de la seva formació. A la seva abstenció s’hi ha sumat també JxcAT. Jaume Alonso-Cuevillas ha afirmat que no falten motius per a la reprovació de Marlaska, a qui ha recordat la condemna del Tribunal Europeu de Drets Humans per no investigar tortures. “Però no per haver cessat a Pérez de los Cobos”. ERC també ha anunciat l’abstenció perquè –en paraules de la diputada Marta Rosique- hi ha motius per reprovar Marlaska per la seva actuació com a jutge i com a ministre durant les protestes per la sentència sobre els presos del procés, però no pel cessament de De los Cobos. Rosique ha advertit el PSOE que “la repressió arriba a tothom”. “No facin créixer el monstre perquè després dels independentistes i sindicalistes els perseguirà a vostès”.

Ciutadans s’ha sumat a la iniciativa acusant a Marlaska d’haver “premiat” presos etarres deixant-los sortir de permís i en canvi “castiar” els membres de la Guàrdia Civil que “ens protegeixen”. “Dimiteixi, ja no té altra sortida” ha afirmat el diputat de Cs Pablo Cambronero. Podem ha defensat el ministre votant en contra de la reprovació. El diputat Rafael Mayoral ha recordat que la coordinació de Pérez de los Cobos durant l’1-O va ser “un fracàs”. El coronel cessat, ha afirmat, era “un polític d’uniforme” que va entendre “la seva missió a l’1-O com una missió política” i que “a pensar que ho havia de continuar fent després”. El diputat del PSOE Jesús Sicilia ha denunciat la doble vara de mesurar del PP, que segons ha afirmat va intercedir en les investigacions policials i a la justícia tot recordant la frase de Fernández Díaz “la fiscalia t’ho afina”. “Això sí que és interferències a la justícia”, ha afirmat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa