PSC i CUP demanen explicacions al Govern pel rescat públic milionari per als gimnasos DIR

La companyia ha rebut un terç dels 9 milions d’euros que el Govern ha promès destinar a empreses en risc

Aquest cap de setmana s’ha conegut que la Generalitat va concedir un avantatjós crèdit de 2,6 milions d’euros a la cadena de gimnasos privada DIR, que té la majoria dels seus 33 centres a Barcelona ciutat i lidera un sector molt atomitzat a Catalunya. El rescat s’ha vehiculat a través de l’empresa pública Avansça, on DIR consta com una integrant més de la seva cartera d’empreses. Aquests 2’6 milions representen un terç dels 9 milions d’euros que el Govern ha promès destinar a empreses en risc de fallida per causa de la pandèmia. “S’adreça a empreses que la Covid-19 ha debilitat l’estructura financera fins a extrems que comprometen la seva viabilitat, és per ajudar a superar la manca de liquiditat, mantenir l’activitat i salvaguardar els llocs de treball”, justifiquen fonts de la conselleria. “No és cap ajut a fons perdut”, insisteixen. El crèdit, que la firma esportiva haurà de retornar en cinc anys i del qual fins ara ha utilitzat 1,46 milions, forma part de la Línia de reactivació industrial post covid-19 aprovada per l’executiu català el 3 de novembre del 2020.

PSC i CUP reaccionen amb una bateria de preguntes

Tot i les justificacions de la conselleria, el PSC ha preguntat al Govern amb quin criteri ha atorgat el préstec a la cadena de gimnasos DIR. La viceprimera secretària dels socialistes, Eva Granados, ha expressat que no acaben d’entendre per què es destina un percentatge tan elevat a una sola empresa. Així, demanen saber quantes sol·licituds hi ha hagut, amb quin criteri han decidit atorgar-los aquesta quantitat i “què pensa fer el Govern amb la resta d’empreses”. “O aquesta empresa està en una situació molt diferent o té uns criteris excepcionals”, ha exposat Granados, que urgeix l’executiu a donar explicacions amb celeritat i “transparència”. La cadena de gimnasos DIR està aplicant un pla de viabilitat per resoldre els problemes derivats de la crisi causada per la covid-19 a partir del crèdit de 2,6 milions d’euros que el Govern li va atorgar el 23 de desembre del 2020.

La CUP-NCG també ha registrat una bateria de preguntes al Parlament perquè el Departament d’Empresa doni explicacions sobre la concessió del préstec. Els anticapitalistes pregunten quins han estat els criteris per atorgar el préstec participatiu de la línia d’ajuts per a la reactivació a aquesta empresa i també demanen quins són els criteris específics de la línia i quines altres empreses s’han beneficiat dels ajuts. A banda, pregunten quin és el “potencial tecnològic i comercial” que el Govern considera que té la cadena. Els cupaires volen saber les condicions específiques del préstec, com l’import, el termini, la carència i el tipus. La CUP també ha criticat “l’opacitat” de l’operació.

DIR nega “cap mena d’amiguisme”

La cadena de gimnasos DIR nega haver rebut tracte de favor per obtenir aquest polèmic préstec. En una entrevista a Els Matins de TV3, el director i fundador de l’empresa, Ramon Canela, ha assegurat aquest dilluns que “no hi ha hagut cap mena d’amiguisme” en la concessió del crèdit i ha afegit que els requeriments per obtenir-lo han sigut molt estrictes. “Ha estat més difícil que tractar amb un banc”, ha comentat. Per altra banda, l’empresari ha apuntat que el grup pot tornar “de sobres” el préstec, que té un venciment de cinc anys, i ha explicat que ha presentat avals en forma de material i mobiliari de l’empresa. Canela també ha volgut deixar clar que el finançament rebut a través de l’empresa pública Avançsa “és un préstec i no un ajut” i ha recordat que, en cas d’impagament, la Generalitat podria entrar a l’accionariat de la companyia.

El directiu també ha aprofitat l’entrevista per carregar contra el Procicat, a qui acusa d’haver decretat tancaments que han afectat enormement el sector dels gimnasos, i contra l’Ajuntament de Barcelona, a qui titlla de no haver donat suport a les instal·lacions esportives privades de la capital catalana.

Comentaris

  Continua el frau convergent 20/04/2021 10:23 am
  No és rar. És trànsit d'influències. Felicitats per votar-los: https://twitter.com/jordimanils/status/1383806417279221767?s=20.
  Anònim 20/04/2021 9:49 am
  Mala Peça,si leyeras un poco sabrías que de los partidos políticos que hay ahora en el Parlament, después de ERC,el más antiguo es el PSC,que eres muy idiota,si te hubieras leído el artículo verías que la CUP también se queja,pero esa es de tu calaña y contra esos nada,eres lo más parecido a un fascista,además de liante y cobarde.
  Mala peça 19/04/2021 10:04 pm
  La rottenmeier granados, pràctica el seu esport preferit, protestar. No serà que deurien complir les condiciones.. Dues coses, el PSC no existeix idiota. Segona, la delegación del psoe a Catalunya, la caja li va perdonar el préstec pendent, que tu expliqui el miguel izeta, i això fa molta pudor

Nou comentari