Aragonès demana “trencar estigmes” sobre la salut mental

El president del Govern, Pere Aragonès, ha demanat aquest dimarts “trencar estigmes” sobre la salut mental per poder “normalitzar una realitat” que considera “silenciada i invisibilitzada”. En el marc d’un debat monogràfic sobre aquesta qüestió en el Ple del Parlament, Aragonès ha dit que cal “millorar l’atenció i els serveis” que les institucions públiques ofereixen a la ciutadania. El president ha explicat que el seu Govern treballa ja en aquesta línia i que el pressupost del 2022, que s’aprovarà la setmana que ve, destina —sumant totes les partides— més de 580 milions d’euros en polítiques per a la salut mental i el benestar emocional.

Aragonès ha recordat que 1 de cada 4 persones patirà algun problema de salut mental al llarg de la seva vida i ha remarcat que això suposa “un dels grans reptes sanitaris d’aquest segle”. El president ha advertit que la Covid-19 “ens ha endinsat dins d’una autèntica emergència de salut mental” i ha afegit que “és un autèntic repte de país, que ens implica a tots, començant per les institucions i acabant per la ciutadania, de forma individual”. Aragonès ha reclamat la necessitat d’arribar a un pacte nacional de salut mental i benestar emocional que serveixi per aconseguir “un canvi de mentalitat i paradigma per avançar en aquest àmbit”.

El president ha assegurat que la pandèmia han fet empitjorar els indicadors referents a salut mental. El maig del 2020 es van multiplicar per quatre les consultes per conductes suïcides al Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i a l’abril es van triplicar els casos d’ansietat. Així mateix, Aragonès s’ha referit a l’augment de trastorns d’ansietat i de conducta alimentària entre els joves. “La pandèmia evidencia que no estem davant un problema individual, estem davant d’un problema col·lectiu”, ha remarcat el president.

Contra l’analfabetisme emocional

Aragonès ha admès que a Catalunya hi ha una xarxa “feble i vulnerable” per a l’atenció de la salut mental i ha fet una crida a capgirar la situació, partint d’un “compromís inequívoc amb els drets humans”. El president ha anunciat 400.000 euros addicionals el 2022 per “lluitar contra l’analfabetisme emocional” perquè “el desconeixement dels problemes de salut mental explica els prejudicis”. Aragonès ha apostat per la prevenció i la detecció de problemes en tots els àmbits públics amb la creació d’una figura que en sigui responsable.

El president ambé ha parlat de la creació d’un observatori de la salut mental i el benestar emocional per recollir informació sobre la situació en cada moment. Aragonès s’ha referit a diverses iniciatives ja engegades per Salut que aborden aquest àmbit. També ha anunciat que es treballa en una línia d’ajuts per a empreses que incorporin persones amb problemes de salut mental. Pel que fa a infants i joves, Aragonès ha advertit que 1 de cada 5 té problemes d’aprenentatge i només se’n diagnostiquen 2 de cada 10 perquè l’atenció és lenta. Aquest fet, assegura Aragonès, està ampliant les desigualtats entre rics i pobres a Catalunya. Aragonès també s’ha referit al patriarcat com a font de problemes de salut mental i ha apostat per introduir la perspectiva de gènere.

Comentaris

  Dr. Junoy, psiquiatra Desembre 14, 2021 | 17:23
  Deu parlar del loco Junqueras, d'independentista el mes espanyolista por la gracia de Dios y de Marchena
   Psiquiatra d'en Narcís Desembre 14, 2021 | 19:44
   Ho veu com està foll, no hi toca com el batxiller. Narcís, aviat tornarà al frenopàtic del qual kai l'hauria deixat sortir.
  Avemus Papa Oriolus Desembre 14, 2021 | 18:10
  El dret a suicidar.se es un dret humà, catòlics, apostòlics i rumans delw secta del Junqueras, Papa d'ERCatolics cope
   Papa? Desembre 14, 2021 | 19:50
   Jo també estimo Italia, però sóc més de Capos, com el poc honorable Pujol, capo di Famiglia, molt catolic, també doctor en corrupció com la majoria d'ells, master en corrupció i hipocresia, ha ensenyat als fills de semen i també als 'adoptats'...
   pel Cot Desembre 14, 2021 | 19:51
   no pots cesurar el comentari que he enviat, confirmaries que ets corruptgent a sou!
    Molt bé Cot, Desembre 14, 2021 | 19:59
    que publiquis el comentari amb l'historial censor que tens, no demostra que siguis Periodista Imparcial i obejectiu... Potser cagat?
  Cal trencar estigmes! Desembre 14, 2021 | 18:22
  Comenci amb l'estigma corruptgent que ha prUcessat cap enlloc durant 10 anys, jo trencaria amb els talps que volen rebentar el Govern des de dins, sense oferir cap alternativa al que se'ls proposa, son prUcessistes. Pacti amb sociates amb el nas tapat, acabi la legislatura i Governi sense llastres ni nafres, segur que avancem més cap a la independència que'ls darrers 10 anys...
  Ves a pendre vent, Aragonès. Desembre 14, 2021 | 19:54
  El que desequilibra la salut mental és que un govern autoanomenat independentista, resulti ser una colla de covards cadiraires, autonomistes i traïdors. Si sou impotents, és per que accepteu el xantatge del estado, i per que l'egohisme partidari vos fa anar sols i a mercè el estado represor. Esdeveniu una eina útil a l'estado. Això vos fa traïdors.
   Molt ben dit! Desembre 14, 2021 | 20:11
   Però ho podies haber dit fa 11 anys, quan manaven els corruptgens, que es van convertir a l'independentisme per tapar les vergonyes... Després, un poc honorable batxiller va suspendre la DUI i va fugir sense cap vergonya, i el segueixen votant...

Nou comentari