El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
PDeCAT i ERC porten a la Comissió Europea l’alerta ultra a Catalunya
  • CA

 

Els eurodiputats Ramon Tremosa (PDeCAT) i Josep Maria Terricabras (ERC) han registrat aquest dimecres una pregunta escrita a la Comissió Europea (CE) per conèixer si la institució és conscient de “l’augment de la violència d’extrema dreta” a l’Estat espanyol i sobre la permissivitat de l’Estat amb aquells que fan apologia del feixisme i el franquisme. La pregunta es presenta després de l’agressió al fotoperiodista de ‘El Món’ Jordi Borràs per part d’un policia nacional espanyol i les concentracions al Valle de los Caídos contra l’exhumació de Franco en què s’han vist persones fent la salutació feixista.

 

En el seu escrit, Tremosa i Terricabras expliquen que després de l’agressió de Borràs, els comandaments de la Policia Nacional espanyola no han obert cap investigació, tot i que fins i tot l’agressor ha estat identificat. “El policia tenia un ganivet en el moment de l’atac”, adverteixen. El text recorda que des de setembre de 2017 hi ha hagut dotzenes d’atacs a Catalunya per part de radicals d’extrema dreta, reportats pel mateix Borràs.

Els eurodiputats també avisen la CE sobre les protestes recents al Valle de los Caídos davant la imminent exhumació del cadàver de Franco i expliquen que, tot i que els concentrats han fet la salutació feixista, no hi ha hagut una reacció judicial per acusar els organitzadors del delicte d’apologia del feixisme.

 

A la missiva s’explica que el règim franquista va ser fruit d’un cop d’estat contra un govern legítim i que segons alguns acadèmics, a banda de la guerra, la dictadura va acabar amb la vida de 220.000 persones.

 

En aquest context, Tremosa i Terricabras pregunten si la Comissió té consciència de l’augment d’atacs d’extrema dreta per part de militants i policies espanyols a Catalunya. I a més si la institució europea considera que el franquisme hauria de incloure’s en la categoria de “genocidi, crims contra la humanitat i crims de guerra”. Finalment, pregunten si la CE creu que la salutació feixista no hauria de ser prohibida en els espais públics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa