El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
PDeCat, ERC i Podemos s’abstindran a la votació dels objectius de dèficit
  • CA
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez | ACN

 

Els grups parlamentaris d’Esquerra Republicana (ERC), PDeCat i Unidos Podemos han decidit que s’abstindran en la votació dels objectius de dèficit i del sostre de despesa que tindrà lloc aquest divendres al Ple del Congrés. Això, doncs, farà que el govern espanyol de Pedro Sánchez perdi la votació. Segons expliquen des de Podemos, es tracta d’un “sostre de despesa dissenyat per aconseguir el vot favorable del PP, ja que les xifres deixen 5.000 millons d’oxigen pressupostari pel camí”. “Són unes xifres que només miren cap a la majoria absoluta del PP al Senat”, lamenten. Per altra banda, el portaveu del PDeCAT al Congrés dels Diputats, Carles Campuzano, ha argumentat a través del seu compte de Twitter l’abstenció de la seva formació: “Calia negociar i arribar a acords, però no ha estat així”.

 

 

Així doncs, només el PNB hi donarà suport, ja que PP i Ciudadanos ja van anunciar que hi votarien en contra. Els que van ser socis del PSOE per fer caure Rajoy no faran costat al PSOE en una de les primeres proves de foc per a l’executiu. El govern espanyol preveia augmentar un 4,4% el sostre de despesa i destinar 2.400 MEUR més que aquest any a comunitats autònomes i ajuntaments. Per a Catalunya, suposava 480 MEUR. Els objectius de dèficit (conegut com a sostre de despesa) marquen els objectius d’estabilitat pressupostària i dèficit públic (2019-2012) i esdevenen l’eina que marca els límits del pressupost del 2019.

 

Des del 2012, el PP va variar la llei i, a més, cal que s’aprovin posteriorment al Senat (on els populars tenen majoria absoluta). Sánchez ja va avisar dijous des de la Moncloa que encara que no s’aprovés el sostre de despesa plantejarien un pressupost per al 2019, encara que fos en base al sostre de despesa aprovat aquest 2018 pel PP. Això suposa, doncs, renunciar al creixement del 4,4% que havia aprovat el govern espanyol en Consell de Ministres.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa