El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament valida el decret que inclou les polèmiques ajudes de 2.000 euros per a autònoms
  • CA

El Parlament ha validat el decret llei 39/2020 que preveu, entre altres aspectes, les polèmiques ajudes de 2.000 euros per a autònoms. També inclou les ajudes de 750 euros per a professionals del sector cultural que s’havien de posar en marxa avui però que han quedat aturades. JxCat, ERC i CUP-CC hi han votat a favor mentre que la resta de grups de la cambra s’hi han abstingut. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha dit que toca repensar el model d’ajudes i que s’està treballant per una remodelació específica de les ajudes a autònoms després del col·lapse d’una fórmula que ha qualificat de “no adequada”.

El decret aprovat també preveu l’increment de recursos per a serveis socials en les àmbits de la gent gran, la discapacitat i la infància i adolescència.

El conseller El Homrani ha defensat que el decret té l’objectiu d’acompanyar amb mesures socials els sectors més afectats per la crisi de la covid-19. Segons ha dit, ara toca repensar el model d’ajudes per als autònoms i ha concretat que dels 10.000 autònoms que es van acollir la polèmica convocatòria ja s’ha pagat a un 25%, és a dir, a 2.500 persones.

El Homrani ha assegurat que s’està treballant en un model que sigui “àgil i que doni continuïtat en el temps” ja que es preveu que la situació per la covid-19 no finalitzi i, segons ha dit, cal preparar-se per si es necessita el mecanisme en un altre moment. “Volem donar un abast major i que hi pugui accedit tothom”, ha reblat. Segons el conseller, el Govern ha destinat 62,5 MEUR als autònoms aquest 2020 i ha dit que encara se’n destinaran més, sense concretar cap xifra ni calendari.

El diputat de Cs José María Cano ha denunciat que el Govern és “incapaç” de fer una estratègia contra la pandèmia i ha dit que l’executiu català està “esgotat, trencat i desbordat”. Ha acusat el conseller d’haver “humiliat” els autònoms ja que, segons ha dit, una ajuda per a només 10.000 autònoms és “riure’s d’ells a la seva cara”. “Algú mínimament responsable donaria un pas al costat”, ha dit dirigint-se al conseller El Homrani.

Per la seva banda, el diputat del PSC-Units Raúl Moreno ha afirmat que aquest decret ha estat “la gota que ha fet vessar el got” i ha comparat el sistema d’ajudes per a autònoms amb llençar diners des d’un helicòpter perquè els agafi el primer que arribi. I ha lamentat que en el millor dels casos l’ajuda de 20 MEUR per a 10.000 autònoms només podia arribar al 2% d’aquest sector. Moreno també ha demanat la dimissió del conseller tot recordant que el Govern no el pot cessar perquè està en funcions. Tot i així els socialistes s’han abstingut en la votació del decret per les altres mesures socials que incorpora.

La diputada dels comuns Marta Ribas també ha argumentat l’abstenció del seu grup al decret tot i les “ajudes desastroses” als autònoms que es van convertir en una “gimcana informàtica impossible” de mig milió d’autònoms. “Per què aboquen la gent a barallar-se durant hores i hores? Per què no han posat més diners?”, ha preguntat Ribas.

El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha comparat el model d’ajudes per a autònoms amb una loteria i ha afegit que, fins i tot, les 10.000 persones que hi podien accedir tenien menys possibilitats que no pas que els toqués la loteria. En aquest sentit, el diputat anticapitalista ha demanat al Govern que s’acabi amb el sistema de concurrència competitiva que ha qualificat de “desastre”.

En canvi, el diputat del PPC Santi Rodríguez ha negat que el sistema de concurrència competitiva no sigui un bon sistema i ha argumentat que depèn de per quins casos s’aplica. Segons ha dit, per als autònoms no és un bon sistema i estava condemnat al fracàs però creu que és un sistema que està “en condicions de funcionar” per els ajuts al sector de la cultura, que han quedat aturats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa