Paluzie: “Trobo a faltar debat sobre com preparar una DUI efectiva”

Demana al Govern treballar aspectes clau com la sobirania energètica i la fiscal per preparar la "ruptura" amb l'Estat

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, creu que les forces independentistes no estan avançant en com preparar una DUI efectiva i admet que “troba a faltar debat”. “Com que estem centrats en una cosa molt poc realista, com és que ens respectin el dret a l’autodeterminació i aconseguim un referèndum d’independència acordat, tot el temps que ens passem discutint sobre això no l’estem aprofitant per traslladar a la ciutadania un projecte viable d’independència”, afirma en una entrevista al Punt Avui. És per això que creu que la mobilització de l’11-S de la setmana vinent ha de servir per “fer pressió” a la classe política. Paluzie remarca que no s’està treballant només amb la celebració de la Diada sinó que també es faran actes durant el cap de setmana de l’1 al 3 d’octubre per “donar valor a la victòria del referèndum de l’1-O i dir que no s’ha acabat la feina i que cal acabar el que es va iniciar” amb una DUI efectiva.

Pel que fa als preparatius de l’11-S, admet que enguany hi ha “més reactivació” respecte els actes que es feien l’any passat quan hi havia més restriccions. Assegura que s’està treballant amb el Departament d’Interior i el de Salut i que es demanarà que tothom porti la mascareta i que es mantinguin les distàncies a partir de les indicacions dels voluntaris. “Serà una manifestació en moviment i intentarem esponjar més la sortida, demanant-ho als autocars o fent crides a la gent de Barcelona perquè es distribueixi des de la Diagonal amb Pau Claris fins a Urquinaona, i que no hi hagi concentracions gaire denses”.

Avançar en estructures d’Estat

Paluzie creu que ara que el Parlament està “empoderat” i representat per un 52% de vots independentistes, cal avançar cap a la DUI efectiva. “En el moment que estiguem preparats i es donin oportunitats o circumstàncies que ho facilitin, això en una legislatura de quatre anys hauria de ser possible” assegura tot i que no concreta quin any creu que això passarà. Abans considera que cal treballar aspectes clau per exercir la sobirania com són les estructures d’estat. “Hi ha coses de l’ordre material que no s’han fet en aquests gairebé quatre anys, que és analitzar a fons tot el que teníem pensat des de les institucions amb la llei de transitorietat jurídica, tota la feina encapçalada per Viver i Pi-Sunyer”, detalla.

Si bé valora positivament que el Govern hagi avançat amb el desplegament de la fibra òptica al territori durant els últims anys, creu que també és important que abordi el desplegament de la sobirania fiscal així com l’energètica. “El dia que es declari una independència que sí que es vulgui tirar endavant, aquell dia ens podran tallar internet a tota la ciutadania, tota l’energia, o tindrem capacitat autònoma?” es pregunta a tall d’exemple. Sobre el tema energètic, a més, subratlla que es compliria un doble objectiu com és la lluita contra el canvi climàtic i la preparació per la ruptura amb l’estat espanyol. “I aquí estem molt endarrerits, molt”, rebla.

I referent a una possible participació de l’ANC a l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació que el Govern concretarà la setmana vinent, la seva presidenta admet que no forma part del full de ruta que van aprovar amb els socis i que, si fos el cas, s’hauria de debatre internament i consultar-ho.

Comentaris

  Paluzie en plan torda 05/09/2021 12:16 pm
  Pero que muy torda.
  Vaya vividora 05/09/2021 12:19 pm
  Cada día que pasa esta tía está peor, que alguien le diga que está como una put. A cabra.
  Juan Ripolles 05/09/2021 12:35 pm
  Sor Paluzie, torni al convent.
  Sin la más mínima duda esta Sra. es un enferma mental. 05/09/2021 12:37 pm
  No pisa con los pies en la tierra.
  Aquesta és la realitat 05/09/2021 12:39 pm
  I explicarem amb veu ben alta com serem més astuts que l'estat? Aquesta senyora no hi toca, ni té la més remota idea de quines són les condicions actuals, ni de com s'ha d'actuar.
  Un seguidor 05/09/2021 4:54 pm
  Juajuajuajua Juajuajuajua Juajuajuajua Juajuajuajua! Vaya vaya con la pájara, si ya solo mirarle la cara te haces una idea... Venga valiente, ponte primera en la trinchera...o es que te entra la risa? Juajuajuajua Juajuajuajua Juajuajuajua!
  Gonzalo 05/09/2021 7:03 pm
  Palabra de funcionaría española.
  Josep 05/09/2021 7:41 pm
  Amb erc-cup no arribarem gaire lluny. Sense sang no farem l,independència
   MHP 06/09/2021 7:54 am
   Sang? la teva primera, no?
  blup 05/09/2021 8:53 pm
  Si tot està mort i podrit... L'únic que falta és la vergonya!
  Sr. Floïd 05/09/2021 10:43 pm
  Jo crec que vol dir DIU, te dubtes de com es posa el DIU. Es el que te ser una mica corteta.
  Vendetta 05/09/2021 11:28 pm
  Es fa aixi et compres una samarreta et pujas a un turo am mols mongolos mes, cantas algo hippy y kumballa y tornes a casa a les 8,si no surt be, al any seguent repeteixes, aixi fins ke el enemic mori de riure uns 300 anys mes o menys repetir 2 vegades pels ejpanyols ke es sap ke son curtets
  Luisnomeacuerdo 05/09/2021 11:31 pm
  Ale ale tu palurduza a seguir vendiendo camisetas que en eso sí que engañas a los borreguetes lazinazis.
  Vendetta 06/09/2021 12:26 am
  No censureu sembleu processistas botiflers
  Català 06/09/2021 7:56 am
  No es fas res perqué no hi ha cap partit polític que vulgui la independència.

Nou comentari