Pacheco retreu a Aragonès l’absència al congrés de CCOO: “Fins i tot Mas va venir l’any de les retallades”

El líder sindical fa una crida a "no perdre més autogovern" a Catalunya i a derogar "ja" la reforma laboral a l'Estat

El secretari general de CCOO, Javier Pacheco ha retret al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no hagi vingut al 12è congrés del sindicat tal com estava previst. En una intervenció davant de 651 delegats, Pacheco ha dit que “no s’entendria” que Aragonès fos el primer cap de l’executiu català que no participa en un congrés de CCOO. “Fins i tot l’Artur Mas l’any de les retallades va venir a donar la cara”, ha etzibat. En el seu discurs, Pacheco ha reivindicat “la tasca ingent” del sindicat i ha criticat la polarització política. A l’Executiu, li ha reclamat polítiques de proximitat. “No ens podem permetre perdre més autogovern”, ha dit. A l’Estat, ha exigit que que derogui la reforma laboral “ja” i no al desembre. Pacheco, que ha començat el discurs posant-se un mocador palestí com a mostra de solidaritat amb Palestina, ha fet balanç d’un mandat “intens”, “complicat”, molt marcat pel context polític, sanitari i econòmic.

En una intervenció d’una hora, el líder sindical ha recordat el paper que va tenir la seva organització la tardor del 2017, durant la qual no van donar suport al referèndum de l’1 d’octubre, però van criticar l’actuació policial i judicial estatal. Pacheco ha reivindicat que CCOO va ser una de les organitzacions que va apostar per l’aturada de país del 3-0 per rebutjar la “vergonya” de les càrregues policials de l’1 d’octubre. “Alguns volen reescriure la història, aquella mobilització no la va convocar la Intersindical, la IAC o la CGT. La va convocar la Taula per la Democràcia a la seu de CCOO”, ha dit. En aquest sentit, ha volgut fer una reflexió sobre el paper de la vaga, que també ha aplicat a les mobilitzacions feministes del 8 de març. Segons Pacheco, la vaga “no és una joguina que es pugui utilitzar segons els interessos que un vulgui” sinó que és una eina concreta de la classe treballadora.

Pacheco ha afegit que la solució al conflicte català ha de passar per la desjudicialització del conflicte i per les solucions estructurals, després d’anys de procés independentista en els quals “s’han degradat les institucions” catalanes. “No podem seguir perdent capacitat d’autogovern”, ha dit, interpel·lant el nou govern que formarà Pere Aragonès, després de ser investit pel Parlament aquest divendres. A l’executiu català, també li ha reclamat “cultura de concertació” i a les patronals que no només facin funció de “lobby” i que acceptin que són un agent social.

El sindicalista també ha emplaçat el govern espanyol, a qui ha recordat la “necessitat urgent” que es deroguin les reformes laborals del PP, tal com havia promès la coalició entre el PSOE i Unidas Podemos. “Ja no ens valen els compromisos discursius. Necessitem de manera urgent un canvi radical a l’Estatut dels Treballadors que es traslladi al BOE de manera urgent. No podem esperar al desembre”, ha dit.

El secretari general lidera l’única candidatura que es presenta al comitè executiu en el 12è congrés del sindicat. En la seva intervenció, ha volgut posat en valor el paper del sindicat com a “escut social contra la xenofòbia i la ultradreta” i ha reivindicat que el sindicat “no està subvencionat”, ja que “només el 12% dels ingressos provenen de la subvenció pública”. A més, ha aprofitat per reivindicar la “tasca ingent” del sindicat durant la pandèmia. L’organització va atendre els dubtes de 500.000 persones entre març i juny del 2020. “Fins i tot ens trucaven les empreses perquè no sabien què fer”, ha dit.

Comentaris

  Rocacorba 22/05/2021 9:45 pm
  En nom de qui parla ?. No va donar soport al referendum, que hi fot a Catalunya ?. Quant socis te ?. Ha traballat mai al carrer ?. Pro qui es pensa que representa ?. Per cert, quan cobra cada mes, i qui fixa el seu sou ?. ?.?.?:
  Hemeroteca 22/05/2021 8:25 am
  Fuera los sindicatos franquistas coscubielanos
  Astriçd. 22/05/2021 5:50 am
  Volem un sindicat Català i no aquests vividors españolistas de PesoE que no ens representen.
  Ramon 22/05/2021 2:12 am
  No, si et sembla, miserable, Artur Mas hauria d'haver mantingut la despesa quan els ingressos havien caigut en picat i vosaltres, lladres, havíeu triplicat el deute de la Generalitat.
  Borinot 21/05/2021 10:17 pm
  El pacheco és un vividor, muy atado y bien atado

Nou comentari