El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Òmnium demana al sobiranisme una estratègia compartida
  • CA

 

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha reclamat aquest diumenge al sobiranisme que tingui una estratègia compartida per aconseguir els objectius polítics que s’ha fixat i que abandoni les batalles polítiques i “el soroll del dia a dia” que ha existit fins avui.

 

“És important treure el soroll del dia a dia, les batalles polítiques, aprofitar tot el bagatge del mes d’octubre passat, i a partir d’aquí construir una nova estratègia que sigui àmplia, transversal, inclusiva i guanyadora”, ha detallat en una entrevista d’Europa Press.

 

Mauri demana que el sobiranisme no només tingui una estratègia contra la “repressió” que l’Estat practica contra els presos polítics i els que estan a l’estranger, sinó que també la tingui per aconseguir els objectius polítics que permetin aconseguir una república catalana.

 

“Sense un mapa de carreteres compartit, sense uns horitzons compartits, és difícil que la ciutadania pugui veure de quin projecte polític estem parlant”, reflexiona el dirigent de l’entitat sobiranista el president de la qual, Jordi Cuixart, estan a la presó des de l’octubre.

Mauri exposa que Òmnium Cultural no formularà el seu propi full de ruta per aconseguir la república, sinó que col·laborarà perquè hi hagi consens en un pla compartit entre sobiranistes i amb un objectiu: “Seguir estrenyent perquè encara més gent vulgui compartir el projecte de república”.

 

Ha argumentat que el capital polític que, segons ell, es va generar amb el referèndum de l’1 d’octubre no s’ha aprofitat prou, perquè va acabar “supeditat a unes discussions i batalles polítiques que poden ser legítimes, però que quan hi ha tanta repressió poden resultar impròpies”.

 

“Es necessita més generositat per part de tots a l’hora d’enfocar el futur de forma col·lectiva i ho hem trobat a faltar en els últims mesos. Els partits polítics ho faran tot per esmenar aquesta situació”, confia el vicepresident de l’entitat cultural.

 

Mauri entén tant als sobiranistes que defensen reprendre la via unilateral com als quals la refreden, i conclou que “arribarà el dia en el qual el país haurà de tornar a mostrar que té voluntat de sortir al carrer amb una actitud de desobediència civil no violenta”.

En ple debat entre els partits independentistes sobre si han de concórrer en llistes conjuntes o per separat en les eleccions municipals de 2019, Mauri assegura que “el debat sempre és bo i és molt positiu”, però que l’entitat no prendrà partit per cap opció.

 

A Òmnium li semblarà magnífic que hi hagi primàries i llistes unitàries o que no n’hi hagi i es presentin per separat, i solament formula una petició: que si no hi ha acord sobre com encarar les municipals, els partits sobiranistes “pactin la discrepància”.

 

“No cal fer d’això una altra batalla política que ningú entendria i que ens semblaria molt irresponsable. Que facin allò que creguin, i que no facin d’això un motiu de disputa“, conclou.

 

Òmnium aprova que la Generalitat hagi entaulat un diàleg amb el govern espanyol, però demana que sigui “sense renúncies” i inclogui la defensa de la llibertat dels presos polítics i també l’exercici del dret d’autodeterminació de Catalunya. “Comprenem que la Generalitat hagi fet el gest i també entenem aquells que ho posen en dubte. Som molt escèptics amb la capacitat del Govern central de moure’s més enllà de gestos de cara a la galeria”, ha argumentat.

 

Mauri és crític amb el paper que ha tingut el PSC i el PSOE amb els presos sobiranistes i amb què avalessin l’aplicació de l’article 155: “Amb el PSC de moment hem anat de decepció en decepció (…) Del PSOE i el PSC esperem poc. Tant de bo ens sorprenguin de cara al futur, deixem la mà estesa”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa