El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Òmnium i ANC esperonen mobilitzacions pel judici dels síndics de l’1-O
  • CA

El proper 4 i 5 de novembre és previst que se celebri el judici contra els cinc membres principals de la Sindicatura Electoral del Primer d’Octubre. Una vista oral on Tània Verge, Jordi Matas, Marta Alsina,  Marc Marsal i Josep Pagès, s’hi juguen fins a 2 anys i 9 mesos de presó per desobediència i usurpació de funcions. Tot per haver estat nomenats pel Parlament de Catalunya com acadèmics de reconegut prestigi i haver renunciat al càrrec abans del referèndum.

 

Una situació que ha esperonat a les entitats sobiranistes a convocar mobilitzacions, sobretot del món universitari i acadèmic. Així ho han anunciat la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, el portaveu d’Òmnium, Marcel Mauri, i Montse Alsina, portaveu de Universitats pels Drets Civils i l’organització Síndics 1-O, en un col·loqui sobre aquest judici, celebrat aquesta tarda a la UCE, a Prada. L’objectiu es fer notar la protesta pel que es considera una causa més contra l’independentisme i, en concret, contra membres de claustres acadèmics.

 

L’acte que ha comptat amb la presència de Vergè i de Pagès ha servit per denunciar el judici com a part de la causa general contra l’independentisme. En aquest sentit, tots quatre han coincidit en titllar el judici com un atac a la llibertat acadèmica com així ho han vist diverses organitzacions universitàries i docents d’arreu del món. Si bé tots han admès la solidaritat de les comunitats universitàries catalanes no han dit el mateix dels Rectorats que s’hi han posat de perfil. Així mateix, han deixat clar que van renunciar al càrrec per les demandes dels responsables polítics, una decisió que ara avaluarien que “si bé els riscos de la repressió acaben sent individuals, les decisions han de ser col·lectives perquè darrere hi ha un projecte col·lectiu”. Tant Pagès com Verge han insistit que haurien intentat convèncer de mantenir el nomenament per fer més pal·lesa la repressió.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa