El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos tripliquen en cinc anys les operacions conjuntes amb policies espanyoles

Els Mossos són al policia integral de Catalunya. I més, si es té present que a finals del 2008 es va acabar el desplegament que ara fa 25 anys va començar a Osona. Però, aquesta dada topa amb l’augment geomètric d’operacions conjuntes amb altres policies de l’Estat que en cinc anys s’han més que triplicat. De fet, ençà de 2013 se n’han portat a terme 133.

Segons les dades del departament d’Interior aportades al Parlament, a les que ha tingut accés El Món, el 2013 els Mossos van portar a terme 4 dipositius amb el Cos Nacional de Policia i 3 amb la Guàrdia Civil. Un total de set. En canvi, al 2018 les xifres van ser prou diferents, amb 18 operacions amb el CNP, 5 amb la Guàrdia Civil i 2 amb “altres cossos policials de l’Estat” sense especificar. Un total de 25 operatius.

Enguany, fins el 10 d’octubre -ja no es compten doncs els operatius d’ordre públic arran de les protestes per la sentència. Concretament, durant el 2019 els Mossos han muntat 16 dispositius amb la policia espanyola i cinc amb la Guàrdia Civil. Més dues col·laboracions més “amb altres cossos de seguretat de l’Estat”.

De fet, aquestes col·laboracions es van començar a incrementar després de la consulta sobiranista del 9-N. En aquest sentit, el que fou el màxim responsable operatiu de la Guàrdia Civil a Catalunya, l’ara tinent general de l’institut armat, Angel Gozalo, ja ho va apuntar en el seu testimoni en el judici al procés al Tribunal Suprem. Sia com sia, es a partir de 2015 quan es tripliquen les accions conjuntes. Per exemple, si al 2013 i 2014 el CNP va fer 4 operatius cada anys amb Mossos; el 2015 en van realitzar 12; el 2016 10; el 2017 un total 14. Amb la Guàrdia Civil, passa si fa o no fa el mateix. De tres operatius el 2013 i 2014, es van passar a 11 el 2015; 9, el 2016 i 6 el 2017.

D’aquestes xifres destaca que tot i aquest augment dels operatius conjunts, els Mossos no es van integrar al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat en aquest darrer any. De fet, fins fa pocs mesos no es van integrar ni establir el protocol informàtic per compartir informació. Tot i això, i com s’ha vist en les darreres protestes per la sentència del procés, els comandaments dels tres cossos policials integrals a Catalunya s’han organitzat a través del Centre de Coordinació de la conselleria d’Interior, on el responsable governatiu de l’ordre públic és qui ordena la Generalitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa