El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ordre públic de Catalunya ja té llibre d’història
  • CA

Finalment, l’ordre públic de Catalunya i els Mossos d’Esquadra ja tenen un llibre. Un veritable manual per entendre l’evolució de la història policial de Catalunya des d’un punt de vista acadèmic i històric. L’encarregat d’aquesta feina ha estat el professor d’Història de la Universitat de Barcelona, Àngel Casals, i l’editorial Afers després de quatre anys de feina. El títol, concloent: “Del sometent als Mossos d’Esquadra. Història de l’Ordre Públic a Catalunya”. 

De fet, aquest llibre va néixer en l’edició 2019 de la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent, on Casals coordina la secció d’Història. En aquella edició es va portar a terme tota una novetat, estudiar a fons la historia de la seguretat a Catalunya fins arribar a un model propi del país amb els Mossos d’Esquadra contemporanis. Casals ha cosit les ponències de la professora Maria Soler, de la Universitat de Barcelona, que analitza des del Pau i Treva i el sometent medieval; la Guerra de la Quàdruple Aliança i la fundació dels Mossos d’Esquadra, que signa David Hidalgo, del servei històric del Cos de Mossos d’Esquadra; l’etapa borbònica, amb el catedràtic Agustí Alcoverro; la història dels Mossos al segle XIX fins que van ser dissolts, a càrrec el sotsinspector Fèlix González, cap del Museu dels Mossos; l’historiador Jordi Figuerola, que relata l’evolució de les forces estatals de l’ordre públic a Catalunya; un capítol dedicat a Manuel Bravo Portillo: els inicis de la policia i un comissari singular, que ha detallat el professor Josep Pich; l’ordre públic durant la II República, del professor de la Universitat de Barcelona, Giovanni C.Cattini; la policia i la repressió franquista, de l’historiador Manuel Risques o l’exdiputat i portaveu d’Interior, Jaume Bosch, que narra els atemptats del 17 d’agost al Primer d’Octubre i la recuperació dels Mossos tal i com l’entenem avui dia. 

Portada del llibre coordinat per Àngel Casals/Afers
Portada del llibre coordinat per Àngel Casals/Afers

Un títol que mancava a la historiografia catalana i que ha costat més del previst poder-lo editar. De fet, aquest llibre revisa el concepte de Catalunya i el descriu com una “societat políticament i socialment conflictiva”. En aquest sentit, l’estudi fa especial incidència en els episodis revolucionaris i de violència civil que ha viscut el país.  El llibre sistematitza una panoràmica dels mecanismes de control i repressió social des de la formació del país a l’Edat Mitjana fins a la consolidació del model policial creat per la Generalitat des de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de 1979 i fins al 2019. 

El llibre és un quadern de bitàcola que repassa el complex procés de creació de les forces de seguretat. Així comença per l’autoorganització de la comunitat per a la seva defensa amb el sometent medieval i les dificultats de la monarquia moderna per introduir el seu poder entre la pluralitat jurisdiccional del món feudal que es va imposar amb el sistema borbònic després de la Guerra de Successió. De fet, aquí parteix una altra premissa de treball i és l’anul·lació per part dels Borbons de les formes tradicionals de defensa que va fer crear un dels primers cossos policials europeus, els mossos d’esquadra el 1719.

A partir d’aquí, el llibre revisa el desplegament policial durant l’ordre liberal i el replantejament de servei públic durant la Segona República. L’arribada del franquisme i la repressió configuren un bon gruix del llibre que descriuen una policia “més preocupada per defensar el poder de l’estat i de les classes dirigents que els drets dels ciutadans”. El llibre no trigarà en arribar les llibreries i, de fet, configura la primera gran història de l’ordre públic a Catalunya, la seva evolució fins al dia d’avui. 

Vehicles policials dels Mossos quan es van restablir com a policia de la Generalitat/Mossos
Vehicles policials dels Mossos quan es van restablir com a policia de la Generalitat/Mossos

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 13, 2022 | 16:39
    Pere Llimonera i Citronell febrer 13, 2022 | 16:39
    Creo que hay mucha gente que no entiende que son los Mossos... Los Mossos son un cuerpo específicamente catalán, pero creado por la administración Borbónica Española en 1719 como Escuadras de Paisanos Armados durante el conflicto internacional Europeo en la "Guerra de la Cuádruple Alianza"; cuyas funciones principales entonces eran contener el inminente avance francés y en acabar con los reductos de migueletes (miquelets) partidarios del Archiduque Carlos... El catalán General Prim disolvió el cuerpo de los Mossos en 1868 por por su carácter tradicional y Borbónico, prefiriendo él, o siendo más partidario de la Guardia Civil... Pero, el Rey Alfonso XII en 1874, con la 'Restauración Borbónica', restableció el cuerpo de los Mossos... Los Mossos siempre pertenecieron a los cuerpos de seguridad y organismos de la administración del Estado de la Nación Española, pero hace 90 años, durante la Segunda República, en 1932, el Estado otorgó su dependencia a la Generalidad de Cataluña... ... Tras la Guerra civil fueron suprimidos en 1939 por el bando ganador y restablecidos en 1952 por Franco, por su “reconocido carácter Borbónico, conservador y tradicional de la sociedad catalana”. Hubo una «sección de Mozos de Escuadra» de 'disciplina militar' en Barcelona con tareas restringidas a vigilancia y control de los inmuebles de la Administración. Y en 1980 la administración del Estado transfirió los Mossos a la Generalitat. En 1983 se creo la "Policía autonómica catalana" tomándose como núcleo el ya existente Cuerpo de Mossos d'Esquadra.
    • Icona del comentari de: Adéu a febrer 13, 2022 | 19:32
      Adéu febrer 13, 2022 | 19:32
      En canvio todos sabemos lo que és la Guardia Civil.
    • Icona del comentari de: TioSam a febrer 13, 2022 | 23:22
      TioSam febrer 13, 2022 | 23:22
      Per crear la Guardia Civil és van emmirallar en els Mossos (li pesi a qui li pesi), ara bé, el que diu ell dels Mossos també és cert, mal que ens pesi, i encara que inventéssin la "pantomima" de Pere Anton Veciana per obviar l'origen de la fundació del CME aquest últim no en va ser el fundador encara que si un dels caps.
  2. Icona del comentari de: MHP a febrer 14, 2022 | 10:47
    MHP febrer 14, 2022 | 10:47
    En Pere llimonera té raó. Lazis, a vuere si llegiu una mica més d'história i no us conformeu amb les mentides que expliquen els vostres caps i mijants afins.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa