Mor Joan Badia, filòleg i exalcalde de Callús (Bages)

Va presidir Òmnium Cultural al Bages

El filòleg i exalcalde de Callús (Bages) Joan Badia ha mort aquest dissabte als 69 anys. Catedràtic de llengua i literatura catalana, era conegut més enllà de l’àmbit docent i acadèmic per haver rebut una empenta de la Guàrdia Civil durant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Els fets van tenir lloc a Callús quan ell n’era el batlle i intentava mediar amb els agents. A més, va ser acusat de desobediència, tot i que la causa finalment es va arxivar. Badia va ser alcalde de Callús entre els anys 2015 i 2020, quan va ser substituït pel també regidor d’ERC Jordi Mas per motius de salut.

Badia, que va presidir Òmnium Cultural al Bages, va ocupar diversos càrrecs al Departament d’Educació i al d’Innovació, Universitats i Empresa. Professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i a la Fundació Universitària del Bages (FUB), també va ser director de l’institut manresà Lluís de Peguera i docent en centres de secundària de la comarca. A més, va fundar les editorials Jonc i Angle. Torturat durant el franquisme, va militar al PSUC entre els anys 1972 i 1987 i després a ERC. També va ser membre dels sindicats CCOO i USTEC.

El vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, n’ha lamentat la defunció i li ha agraït la “lluita i compromís insubornable al llarg de tota la vida amb la independència i la justícia social”. “Gràcies per les reflexions i el suport que sempre vas compartir amb nosaltres“, ha publicat a Twitter.

El conseller en funcions d’Educació, Josep Bargalló, ha lloat el “compromís en les lluites nacionals i socials” de Badia i la seva “saviesa en la millora del sistema educatiu” i la titular de Cultura en funcions, Àngels Ponsa, ha considerat la seva mort “una gran pèrdua” i n’ha destacat la seva faceta de “generós activista social i servidor públic”.

Comentaris

  Dani_Andreuenc 18/04/2021 2:19 am
  Marxa la bona gent...i queda la que queda... Aquest home es va enfrontar als paramilitars de la GC. Mentrestant ara, Esquerra, Junts i la CUP, fan el ridícul enfront l' estat. Algun dia aquesta purria politica que ens ha venut a l' enemic haurà de pagar...
  LlunyDeCat 17/04/2021 10:56 pm
  Fou torturat pels Espanyols el 1973 i el dia del referèndum fou agredit pels Espanyols una altra vegada malgrat l'edat. Només cal veure les imatges. Reflecteixen qui són els Espanyols. https://www.vilaweb.cat/noticies/ha-mort-joan-badia-batlle-callus/
  63
  72
  Respon
   Carlos LP 18/04/2021 11:51 am
   Sou patètics!!! va fer el rídicul el dia de la butifarrada, va caure a terra fent el panoli i per això ja és un referent indepe? vinga va, un altre que marxa amb la nacionalitat espanyola sota el braç.

Nou comentari