La ministra d’Hisenda i nova portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha recordat que amb ERC es va acordar “la governabilitat” en el marc de les negociacions per facilitar la investidura a canvi d’una taula de negociació i ha considerat que “en això hi entra l’aprovació dels pressupostos”. En una entrevista a ‘La Sexta Noche’, Montero ha reconegut que no es veu un any més amb els pressupostos de Montoro i ha insistit que parlaran amb totes les comunitats autònomes per treballar en els comptes. La portaveu s’ha mostrat optimista i ha avançat que preveu presentar un acord abans de l’estiu. Tot i això, no ha volgut detallar si portarien els pressupostos a debat al Congrés sense tenir els suports garantits.

“Espero que les forces polítiques tinguin sentit comú, col·laborin i siguin constructives perquè els comptes puguin prosperar”, ha confiat. En ser preguntada sobre la possibilitat de pactar uns pressupostos amb els independentistes a canvi d’un referèndum, Montero ha assegurat que “Junqueras, Aragonès i la resta de líders d’ERC saben bé la posició del govern sobre Catalunya” i ha recordat que “el camí de ‘1-O va conduir a la situació d’ara”. “Ja saben les conseqüències d’aquest camí”, ha reblat, per argumentar després que cal explorar “altres vies” amb el diàleg “dins l’ordenament jurídic”.

A més, Montero ha explicat que busca aconseguir “aliances sòlides” més enllà del govern i ha situat el PNB com un potencial aliat. Pel que fa a la composició de l’executiu, la portaveu ha assegurat que hi ha “total sintonia” entre els membres del govern i ha insistit que encara que hi hagi “diferents sensibilitats” el full de ruta “és comú”.

“Ens trobem a les antípodes”

Sobre la taula de governs, la portaveu del govern ha reconegut que els dos executius es troben “a les antípodes” i mantenen “propostes radicalment diferents” però ha remarcat que “així comencen les taules de diàleg”. “Si no ens trobéssim en posicions enfrontades no seria necessari dialogar”, ha explicat.

La ministra també s’ha referit al nomenament de l’extitular de Justícia Dolores Delgado com a nova fiscal general de l’Estat i ha defensat la seva “llarga trajectòria professional”. La portaveu ha assegurat que el ministeri fiscal té “la mateixa estructura” i que és “la mateixa fiscalia” amb “un criteri autònom”. Per a Montero, Delgado ha demostrat al llarg dels anys que “compleix els requisits” i que “sempre ha manifestat un respecte absolut per l’autonomia i la independència de la fiscalia”.

Veto parental

En relació al veto parental que proposa Vox a Múrcia i que compta amb el suport amb el PP, Montero ha advertit que una comunitat autònoma “no pot canviar el contingut del sistema curricular obligatori del país”. En aquest sentit ha recordat que no es tracta d’una assignatura extraescolar que puguin escollir els pares, sinó que és l’educació integral i ha destacat que els menors “tenen el dret a què no se’ls prengui”. A més, la portaveu ha explicat que amb el veto parental es podria arribar “al ridícul” que algun pare es negués a que rebés classes sobre temàtiques com el cos humà, que ha recordat que són “elementals” per al desenvolupament de la persona.

“Hi ha marge per buscar noves figures impositives”

D’altra banda, en una entrevista a ‘El País’, Montero ha assegurat que el sistema fiscal espanyol “té marge per buscar noves figures impositives” perquè, com ha recordat, l’Estat està per sota de la pressió fiscal a Europa.

La portaveu ha avançat que pretenen estudiar “a fons” l’impost de societats perquè “cal veure si les empreses realment estan fent servir els incentius per a la igualtat o la contractació de persones amb discapacitat”. Per a Montero, “hi ha marge” perquè l’impost no tingui “un rendiment tan baix” com fins ara. A més, també ha defensat un desenvolupament de la política fiscal verda que permeti acompanyar el sector productiu per una economia neutra en carboni.

Montero s’ha mostrat confiada que podran arribar a pactar un objectiu de dèficit amb Brussel·les i ha reivindicat el seu executiu com “un govern amb credibilitat” que té “un compromís inequívoc de compliment de les regles fiscals”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa