Michel plantejarà rebaixar els subsidis del fons de recuperació als 390.000 MEUR

El president del Consell Europeu presentarà aquest dilluns a la tarda una nova proposta del pla econòmic per intentar tancar un acord

El president del Consell Europeu, Charles Michel, plantejarà rebaixar els subsidis del fons de recuperació als 390.000 milions d’euros a la reunió dels líders europeus prevista aquest dilluns, segons han confirmat fonts diplomàtiques europees. Els caps d’estat i de govern es tornaran a trobar a partir d’aquest dilluns a les quatre de la tarda per quarta jornada consecutiva per intentar tancar un acord sobre el fons de recuperació per la crisi del coronavirus. Les negociacions s’han enrocat durant el cap de setmana, sobretot pel desacord dels anomenats països ‘frugals’ – els Països Baixos, Àustria, Dinamarca i Suècia, que no volen que el fons inclogui tants ajuts directes.

Els 390.000 milions d’euros en subvencions és una xifra que està lluny dels 500.000 que s’havien plantejat inicialment, i del límit de 400.000 que plantejava Espanya. Fonts diplomàtiques espanyoles han avisat que “la majoria de països estan units” i que “només una minoria“, els països frugals, bloquegen els avenços.

 

Cimera maratoniana

Amb la reunió d’aquest dilluns la cimera europea sobre el fons de recuperació per la crisi de la covid-19 i el pressupost plurianual de la UE va pel camí de convertir-se en una de les més llargues de la història recent del club europeu. La cimera més llarga va ser la celebrada a Niça a finals del 2000 on els líders van negociar durant quatre dies i quatre nits seguides les condicions per l’ampliació de la Unió Europea. “Encara queda una nit més per convertir aquesta cimera en la més llarga de la història”, apunten fonts pròximes a la reunió.

Nou comentari