El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les mesures contra la crisi de la Covid han costat 13.000 milions d’euros a la Seguretat Social
  • CA

Les mesures extraordinàries per pal·liar els efectes econòmics de la crisi del coronavirus han costat gairebé 13.000 milions d’euros a la Seguretat Social fins al setembre, segons ha explicat aquest dimecres el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una compareixença al Congrés. El màxim de despesa es va assolir a l’abril i al maig. “Després ha anat decreixent el cost a mesura que s’ha anat produint la recuperació”, ha explicat Escrivá. La partida a la qual l’Estat ha destinat més diners és l’exoneració de cotitzacions dels ERTO (5.218 MEUR) seguida de la prestació per a autònoms (4.138 MEUR). D’altra banda, Escrivá ha confirmat que té una proposta perquè els autònoms cotitzin per ingressos reals.

Escrivá ha explicat que vol traslladar-la als representants dels treballadors per compte propi en una reunió aquesta setmana. “Els podrem proposar un sistema molt gradual d’adaptació als ingressos reals”, ha dit. Escrivá ha explicat que encara no els ha pogut traslladar les “primeres idees” del Ministeri sobre la reforma per la urgència de la negociació de les prestacions extraordinàries. Segons el ministre, amb el canvi hi haurà “un percentatge molt elevat d’autònoms que cotitzaran menys”. “El nombre d’autònoms que hauran de cotitzar menys perquè tenen ingressos menors supera àmpliament el d’aquells que cotitzaran més”, ha afirmat.

D’altra banda, sobre l’Ingrés Mínim Vital, Escrivá ha explicat que 91.000 llars ja l’estan cobrant i n’hi ha 142.000 que tenen una sol·licitud pendent de revisió. El ministre ha esperat que la major part de revisions acabin amb l’acceptació de la sol·licitud. Escrivá espera arribar a 550.000 beneficiaris a finals d’any amb la qual cosa en faltarien uns 350.000. El ministre ha explicat que prop del 50% de les sol·licituds es deneguen, fins ara han estat 86.000, i “moltes” per no complir els requisits de patrimoni. A partir del gener Escrivá espera que hi hagi nous canals per trobar possibles beneficiaris, com seria la via dels ajuntaments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa