El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’oposició registra més de 2.000 preguntes al Govern des de l’inici de la legislatura
  • CA

L’oposició ha registrat més de 2.000 preguntes escrites al Govern des de l’inici de la legislatura. Segons el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) s’ha entrat a registre fins a 2.187 preguntes escrites al Govern, 2.005 de les quals han estat admeses a tràmit per a ser respostes. De totes aquestes l’executiu de moment n’ha respost 764 des que es va formar oficialment el Govern, a finals de maig, de manera que encara en té més de 1.200 de pendents. Segons les publicacions del BOPC, consultades per l’ACN, la formació política que més preguntes ha plantejat és el PSC, amb 641, seguida de Vox i els comuns, mentre que la que n’ha presentat menys –a banda de JxCat i ERC, que són a Govern i no n’han registrat- és Cs, amb 10 preguntes. El còmput es va iniciar al principi de la legislatura, que va tenir el tret de sortida el dia 12 de març amb la constitució del Parlament.

Concretament, al registre del Parlament s’hi computen 2.187 preguntes fins a la publicació del 5 d’agost. D’aquestes, però, el Govern només n’haurà de respondre 2.005, ja que algunes s’han retirat, no s’han admès a tràmit o bé han patit canvis en la tramitació –per tractar-les en una comissió específica, per exemple-.

Respostes del Govern

De moment, el Govern ja ha resolt 764 peticions. Cal remarcar que, sovint, si hi ha diverses preguntes que plantegen demandes similars o d’un mateix tema l’executiu pot donar-los una resposta agrupada. Ara per ara l’executiu té pendent de respondre 1.241 peticions d’informació.

Tot i això, cal destacar que el Govern no va començar a respondre preguntes fins que no va estar oficialment constituït. Així, al primer BOPC on es va incloure sol·licituds resoltes va ser el de l’1 de juny del 2021, després de la investidura de Pere Aragonès com a president –el 21 de maig- i de la primera reunió del Consell Executiu –el 26 de maig- un cop fet el traspàs de carteres. De fet, mentre el Govern anterior va estar en funcions però amb la nova legislatura ja en marxa es van registrar 926 preguntes, totes abans de la investidura d’Aragonès.

De les 764 respostes donades pel Govern la gran majoria han estat el darrer mes: des de la publicació del BOPC del 13 de juliol l’executiu ha resolt 607 qüestions. Segons el Reglament del Parlament, el Govern té 15 dies per respondre les preguntes des de la seva publicació. En cas que no es compleixi el termini, la presidenta del Parlament, a petició del diputat que ha formulat la pregunta, pot fixar-ne un de nou o pot ordenar que s’inclogui a l’ordre del dia de la sessió següent de la comissió competent en la matèria.

El PSC, el grup que més preguntes ha registrat

De les 2.005 preguntes registrades, el PSC és el grup de l’oposició que més n’ha plantejat, amb un total de 641. El segon és Vox, que n’ha formulat 572, i el tercer, En Comú Podem, amb 554 peticions d’informació. El quart grup que ha plantejat més preguntes és la CUP, amb 212. Els dos grups que n’han fet menys –a excepció d’ERC i JxCat, que són a Govern-, són el PPC i Cs, amb 16 i 10 preguntes, respectivament.

Tot i el gran número de sol·licituds que s’ha registrat en els cinc mesos que ha durat la legislatura –poc més de tres mesos amb Govern efectiu-, cal remarcar que, sovint, moltes de les preguntes són sobre una mateixa qüestió, però amb petits matisos. Així, es pot preguntar sobre una casuística concreta a diversos municipis, per exemple, però dividir-ho en tantes preguntes com municipis es plantegi; o bé requerir informació sobre un tema general com les llistes d’espera a la sanitat i plantejar una pregunta per a cada especialitat mèdica afectada. En aquests casos, el Govern opta per respondre les qüestions de manera agrupada.

Moltes de les preguntes que han plantejat els grups estan relacionades amb la gestió de la pandèmia i amb l’afectació que aquesta ha tingut sobre els serveis públics. Tot i això, els diputats han preguntat sobre una gran varietat de temes, que van des de qüestions relacionades amb el curs escolar fins a preguntes sobre infraestructures de Catalunya, passant per peticions d’informació sobre despeses d’organismes públics o referents a actuacions policials, entre altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa