El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les pèrits descarten problemes psicològics dels acusats pel 17A
  • CA

Jornada escombra al judici del 17-A d’aquest matí a l’Audiència Nacional. Ha estat el torn de dues proves pericials que van quedar endarrerides en el magma de la ingent prova practicada al llarg 24 sessions. Han estat els informes psicològics i psiquitàtrics dels acusats Mohamed Houli i Driss Oukabir. Els informes han estat prou concloents, ni presenten cap problema per “entendre la realitat” ni el consum de drogues en un d’ells implica que hagi afectat al seu coneixement. 

La primera en declarar ha estat la psicòloga de la presó d’Alcalà Meco que va emetre un informe sobre Houli, ferit a l’explosió d’Alcanar. En la seva testifical ha descrit l’acusat com “altament influenciable” i amb característiques “ideals” per ser “captat amb facilitat” com a membre d’un grup del que necessitaria suport i acceptació. De fet, que era una persona immadura com ho pot ser un xicot de 20 anys. 

Ara bé, el fiscal Miguel Ángel Carballo, ha desmuntat que això sigui un impediment per tal que l’acusat pogués ser conscient per sospesar la magnitud de la tragèdia que estaven preparant. Així a preguntes de Carballo, la psicològa ha admès que “no tenia cap alteració de conducta ni res queli impedís reconèixer la realitat”

Pel que fa Oukabir, la psiquiatra que el va visitar ha deixat pal·lès  que les sessions amb ell van ser “breus”. Unes converses on no hi va veure elements propis d’un simpatitzant jihadista. Segons ha explicat, el 2021 “abusava” com a consumidor de “cap de setmana” del cànnabis i de la cocaïna. Ara bé, ha deixat clar que un cop passat l’efecte de les drogues sabia valorar el que havia fet. 

Aquestes darreres pericials han clos la fase de prova testifical i ha donat pas a la documental que ha quedat ventilada aquest matí. El president del Tribunal, Félix Alfonso Guevara, ha habilitat el matí de demà per tal que les parts exposin les seves conclusions definitives, és a dir, si hi ha alguna modificació -que n’hi haurà- de les peticions de pena i qualificació del delicte. La setmana vinent les parts podran exposar els seus informes finals i el judici quedarà vist per sentència. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa