Intervencions jurídiques interessants a la vista de la ingent prova practicada durant el judici del 17-A. Aquest matí s’ha reprès la vista, tot i l’ensurt que una de les advocades de la defensa, ha estat diagnotiscada de COVID i ahir just va sortir de l’hospital. Finalment, la defensora de Mohamed Houli ha acceptat continuar el judici per streaming. Aquest matí ha estat el torn de part de les acusacions particulars. Totes han anat més enllà del que reclama la fiscalia, i aposten per argumentar una temptativa d’assassinat que gairebé doblen la pena proposada pel ministeri fiscal o fins i tot, apuntaran cap a una presó permanent revisable. A més, insisteixen en reclamar la condició de víctimes del terrorisme als seus representats. 

L’advocada de Mossos ferits d’Alcanar ha desgranat un informe detalladíssim amb el que ha sol·licitat al jutge que els atorgui la condició de víctimes de terrorisme així com una indemnització pertinent a aquesta condició i a les seqüel·les. Ha estat la primera en exposar el fil conductor de totes les acusacions d’avui -de policies al control de la Diagonal, víctimes de la Rambla o dels Bombers d’Alcanar- ha estat que s’ha acreditat que hi havia un “nexe causal” entre l’activitat dels tres acusats amb els morts de la Rambla i Cambrils. Una tesi que fiscalia rebutja en entendre que els tres que seuen a la banqueta no van participar ni en l’atropellament de la Rambla ni en l’atac de Cambrils. De fet, tots els participants van ser abatuts. 

Ara bé, les acusacions consideren provat la participació de tots tres en el “polvorí” que suposava la casa d’Alcanar i el fet que optessin per l’atropellament arran de l’explosió fortuïta de la casa on preparaven els explosius. Les recerces d’objectius, la preocupació de Driss Oukabir -el primer detingut- per no deixar rastre de la seva activitat, el finançament, les trucades i les geolocalitzacions conclourien, per aquestes acusacions, que era una cèl·lula per matar d’una manera o una altre. És a dir, que el seu comportament va generar un risc que faria de nexe entre els terroristes abatuts i els acusats. 

Oukabir nega haver estat a Alcanar. De fet, un testimoni el localitza allà però els proves pericials del seu mòbil determinen que no se’l pot geolocalitzar. Una dada clau per entendre si Oukabir estava al cas no de la preparació dels explosius. Pel que fa Mohamed Houli, ferit en l’explosió d’Alcanar, realitza fins a quatre declaracions els dies següents a la deflagració. Les acusacions han remarcat que en cap moment va advertir a la policia de la intencionalitat del que estaven fent. No va evitar el risc, com Oukabir, i per tant, entenen que són corresponsables d’un delicte de temptativa d’assassinat. 

Una de les preocupacions de les acusacions també ha estat contrarestar dues de les ofensives de les defenses. En un primer terme, el supsosat trencament de la cadena de custòdia de les proves, que s’han afanyat a negar amb un argumentari d’orfebreria jurídica. I, en segon lloc, contra la reputació de les proves forenses d’ADN que fan els Mossos, amb presumiblement reactius caducats. Tot i la insistència de les acusacions, el dubte continua. 

El judici ha acabat interromput. Just a meitat de l’informe de l’advocada de la Generalitat, Neus Panyella, que defensa els bombers ferits a Alcanar. El president del Tribunal, Fèlix Alfonso Guevara, ha anunciat que tenia una reunió important a la una, absolutament inajornable. Així que demà, continuarà. 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Un lector a febrer 01, 2021 | 14:22
  Un lector febrer 01, 2021 | 14:22
  És normal que la fiscalia demani menys anys. El cap dels terroristes, l'iman de Ripoll, va ser reclutat pel CNI de les clavagueres de la monarquia bananera. Mai han trobat el seu cos, possiblement gaudeix d'una pensió al Marroc que pagan les clavagueres amb els nostres impostos. Vornuts i pagar el beure...
 2. Icona del comentari de: LSO a febrer 01, 2021 | 20:00
  LSO febrer 01, 2021 | 20:00
  Un juicio que no se busca los auténticos culpables, estos desgraciados fueron contratados, para que hicieran el trabajo sucio, es un juicio, para dejar bien protegidos a los auténticos culpables, como dicen en el padrino " que parezca un accidente" en este caso " que parezcan cuatro chalados".
 3. Icona del comentari de: Les casualitats no existeixen a febrer 02, 2021 | 07:27
  Les casualitats no existeixen febrer 02, 2021 | 07:27
  Una "cèlula" terrorista de marroquins (els borbons els consideran germans) atempta a Barcelona amb morts un mes abans del referèndum de independència de Catalunya i estàn dirigits per un imam colaborador del CNI? S'ha de ser ruc o hidalgo mesetario per no veure el que va passar... les clavagueres del reino existeixen, però a la espaÑola son Mortadelo i Filemón.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa