Borràs i Puigdemont defensen la DUI en el quart aniversari del 27-O

Gest institucional de Laura Borràs i defensa directa de la DUI del 2017 per part de Carles Puigdemont en el quart aniversari de la declaració del 27-O, que va obtenir com a resposta de l’Estat l’activació de l’article 155 de la Constitució espanyola, la destitució de tot el Govern català i del major dels Mossos d’Esquadra i la convocatòria de les eleccions del 21-D. La presidenta del Parlament ha anunciat una declaració institucional solemne que farà al despatx d’audiències de la Cambra aquest dimecres al migdia. Segons la convocatòria, estarà acompanyada per membres de la Mesa del Parlament.

Paral·lelament, el president a l’exili, Carles Puigdemont, ha reivindicat el valor d’aquella DUI, malgrat que va quedar en suspens. “Portem quatre anys defensant-la dels qui la voldrien esborrar i també plantant cara als colpistes del 155, encara que alguns avui ho voldrien esborrar de la seva biografia”, recorda en la piulada. El breu text de Puigdemont és un retuit del Consell per la República, que també recorda l’efemèride i assegura que manté “viu l’esperit de la tardor del 2017” i que treballa “per fer-la efectiva”.

Aquests dos posicionaments destacats arriben enmig d’una polèmica que s’està coent entre representants d’ERC i d’altres de vinculats a Junts amb motiu del quart aniversari de la declaració del 27 d’octubre del 2017. Arran d’unes declaracions d’aquest dimarts de Raül Romeva, un dels consellers proposats per ERC que van ser cessats en aquell moment i que després ha estar gairebé quatre anys a la presó, Lluís Llach i Joan Canadell hi han respost. Romeva va dir en una entrevista que la iniciativa de fer aquella DUI, que no es va poder implementar, va ser de Puigdemont i que la resta del Govern el va secundar. Però Llach, que en aquella legislatura havia sigut escollir diputat de Junts pel Sí, com Romeva, li ha recordat que membres d’ERC també la van “exigir”.

Joan Canadell, ara diputat de Junts per Catalunya i que va saltar a la popularitat com a president de la Cambra de Barcelona després de guanyar les eleccions camerals amb una candidatura independentista el 2019, ha adoptat una posició diferent que Lluís Llach però també ha sigut crític amb Romeva i amb ERC. Segons Canadell –que, a diferència de Llach, no estava en la política institucional en aquell moment–, amb les declaracions de Romeva es demostra que era l’entorn de Puigdemont el que realment volia declarar la independència i que comentaris a Twitter com el de les 155 monedes de plata de Gabriel Rufián, “queden en una anècdota”.

Comentaris

  Maria Octubre 27, 2021 | 12:09
  Quins venedors de FUM. La DUI l'havíeu de defensar el 3 d'octubre i no ho vareu fer.
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Octubre 27, 2021 | 12:09
  Naturalment, la senyora Borràs i el MHP Puigdemont tenen tota la raó. La DUI que el Parlament de Catalunya va proclamar avui fa 4 anys, compleix tots els requisits de la llei catalana i internacional i per tant continua sent plenament vàlida, oimés perquè es va fer com a resultat d'un referèndum. Qui nega validesa a la DUI del 27- O fa cap cot al cop d'estat del 155. El Consell per la República és una de les eines més importants per crear les condicions necessàries per aixecar-ne la suspensió i acabar amb aquest malson que fa 500 anys que dura
  Veterà antifranquista. Octubre 27, 2021 | 12:42
  La defensen de paraula, no de fets.
  De què DUI parlen aquesta choni i l'emmerdador de Waterloo? Octubre 27, 2021 | 12:46
  El 27-O tot va ser una farsa. Ara fan una altra farsa per conmerorar la farsa anterior. Res de nou entre farsants.
  Ramon Octubre 27, 2021 | 13:03
  La veritat, comenseu a fotre fastics. I sempre he votat independencia, pero ara ja n'estic fins als collons.
  Pocapenes tots plegats aquests d'ERC Octubre 27, 2021 | 13:22
  Romeva, ara comprenem tots els silencis i el no fer res de l'Oriol Junqueres. Les vostres bases i tu mateix , i tant que volíeu la independència. Ara el cap devia haver pactat amb Madrid, un dia ho sabrem. Ah, es va oblidar d'informar al poca pena del Rufián! recordeu allò de les 155 monedes quan Puigdemont va parlar de fer eleccions, no no, ERC no volia la DUI?
  Gonzalo Octubre 27, 2021 | 13:40
  Lo mejor de esa fake dui fue la implantación del artículo 155. Gracias Pig de Mont!
  El vividor no para. Octubre 27, 2021 | 13:44
  El de waterloo, alias maletero man y su muñeca hinchable dando la nota como siempre, dos tontos muy tontos.
  Luisnomeacuerdo Octubre 27, 2021 | 21:25
  Somos el 99 por ciento de 47 millones de españoles que no votamos en el butireferemdum y nos la bufa lo que digan estos dos fantásticos fascistas independentistas. Si tienen huevos que se muevan el DIU , a ver que les pasa a ambos, a la lazipija lo supongo, para el pastelero loco tengo dudas.
  "defensa directa de la DUI del 2017 per part de Carles Puigdemont" Novembre 02, 2021 | 07:46
  A buenas horas, mangas amarillas...

Nou comentari