La Moncloa vol reformar l’impost de successions per aconseguir la igualtat fiscal

Montero recorda el compromís amb ERC de lluitar contra el 'dumping fiscal' de Madrid

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dilluns que el seu executiu preveu incloure algunes de les figures més rellevants de la reforma fiscal als pressupostos generals de l’Estat per al 2022, abans que el comitè d’experts creat per a l’ocasió enllesteixi el seu informe. Montero ha assenyalat com a principals fites de la reforma l’Impost de Societats i les figures vinculades a la riquesa com els impostos de Patrimoni, Successions, i donacions. La reforma s’emmarca en els compromisos assolits pel govern espanyol amb ERC per dur a terme una “harmonització fiscal” que entre altres posi punt final al ‘dumping’ fiscal de la Comunitat de Madrid. El govern espanyol ha aprovat aquest dilluns la creació del comitè d’experts que, entre altres, estudiarà possibles canvis en l’impost de Societats, la tributació de l’economia digital i l’Impost del Patrimoni, a més de la fiscalitat mediambiental. El grup haurà de lliurar les seves propostes abans del 28 de febrer del 2022.

Montero, però, ha explicat que el seu govern té un “especial interès” en l’impost de Societats, i que podria posar en pràctica una reforma d’aquest impost abans que els experts lliurin l’informe. “La idea del govern és que, independentment que el document final pugui estar d’aquí a un any, vagin anticipant alguns treballs sobre les figures tributàries en les quals vagin tenint avenços perquè el govern pugui tenir-los en compte per a la preparació dels pressupostos del 2022”, ha dit.

L’objectiu de l’executiu espanyol, segons Montero, és que aquests avançaments puguin servir també per al nou model de finançament autonòmic “que també és un element indissoluble d’aquesta reforma, perquè el sistema autonòmic necessita més recursos i té de forma general un infrafinançament”. Per tant, segons Montero, “quan tinguem els primers lliuraments d’aquestes qüestions les sotmetrem a discussió i formaran part de l’anàlisi polític perquè la seva implementació sigui tan ràpida com sigui possible, però sempre escoltant i acompanyant el sector econòmic”.

“Es tracta de fer les coses bé i al moment oportú”

Pel que fa a l’harmonització que va reclamar ERC i que el comitè haurà d’estudiar, Montero ha afirmat que caldrà analitzar “la contribució addicional que han de fer els grans patrimonis al conjunt de les arques públiques, de com i de quina manera s’ha de descentralitzar alguns tributs i amb quines condicions s’ha de fer per no produir asimetries al conjunt del territori o deixar buides de contingut algunes figures fiscals, com ha passat a alguna comunitat autònoma” com Madrid. Montero ha recordat que el govern nord-americà s’acaba de pronunciar sobre la necessitat d’obtenir “una major eficàcia” de l’impost de Societats perquè “té un rendiment baixíssim a nivell internacional”.

Comentaris

    Ramon 12/04/2021 11:35 pm
    Tenia més dignitat catalana Porcioles que aquesta ERC.
    Lurdes R. 12/04/2021 11:01 pm
    Madrid, a part de ser la comunitat més improductiva de l'estat, tot es funcionaris i oficines de vividors, és un dels forats negres de les espanyes.

Nou comentari