El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP vol retocar el full de ruta per repescar els Comuns
  • CA

 

La CUP ha tornat a qüestionar el nou full de ruta. Els anticapitalistes i JxSí van acordar a l’octubre el nou calendari per tirar endavant i culminar el procés sobiranista amb un referèndum. Tot i això, cinc mesos després, els cupaires dubten ara si el concepte de saltar ‘de la llei a la llei’ és el més adequat. En una nova entrada al blog Observatori del Procés, els cupaires han publicat l’informe Despertem la primavera del referèndum!. El text proposa treballar a partir del marc de “legalitat intervinguda” per un “estat autoritari de dret”, i posa en dubte “l’anar de la llei a la llei”. En aquest sentit, la CUP proposa que el referèndum s’emmarqui en una legislació diferenciada de la llei de Transitorietat Jurídica.

 

Fonts de la CUP han explicat a El Món que confien que una llei pròpia per al referèndum pugui repescar els Comuns en el moment decisiu. Si la legislació del referèndum se sotmet a votació dins del marc de la llei de Transitorietat, el bloc independentista és conscient que és complicat que CSQP hi voti a favor. Per això els cupaires proposen que el referèndum tingui una llei pròpia, i que el grup parlamentari dels Comuns tindrien complicat d’esquivar. De fet, des de la CUP esperen que la formació de Lluís Rabell hi pugui votar a favor, tot i que el referèndum es faria de manera unilateral, per l’evident manca d’oferta per part de l’Estat.

 

Al seu torn, des de JxSí apunten que la regulació amb la qual es convocarà el referèndum encara no està tancada. De fet, la coalició independentista assegura que està treballant perquè aquesta llei tiri endavant amb el màxim consens possible, requisit que la CUP veu amb bons ulls. 

 

Una majoria àmplia

 

Els anticapitalistes argumenten que el gran objectiu és el referèndum, a més d’aconseguir-hi el màxim de suports, sobretot per adreçar-se a la comunitat internacional. Si la hipotètica llei del referèndum tingués els vots favorables de JxSí, CSQP i la CUP, el suport representaria un 63% del total de diputats de la cambra, una xifra “important” per presentar a Europa.

 

Fonts del grup parlamentari que presideix Mireia Boya han subratllat que un referèndum amb un marc legal que tingui un suport més ampli pot seduir la comunitat internacional. La CUP destaca que a hores d’ara el pal de paller és la legitimitat, i convocar una consulta emmarcada dins d’una llei amb el suport de 85 diputats és “molt potent”.

 

Per contra, considera una “fal·làcia” que amb l’aprovació de la llei de la Transitorietat s’imposi la legalitat catalana, tal i com defensa JxSí. Segons la CUP, en aquest cas la llei catalana continuaria sotmesa a la legalitat espanyola. Amb dues lleis separades s’aconseguiria més legitimitat democràtica, de cara a la comunitat internacional, segons apunten les fonts consultades per aquest diari.

 

Junts pel Sí i la CUP són ara més a prop d’un acord en matèria de pressupostos | Jordi Borràs

Que l’ordre de les votacions no posi en perill el referèndum

 

La CUP té clar que la prioritat és el referèndum. I que l’ordre de la votació de les dues lleis (la de la consulta, i la de la Transitorierat) no ha de fer perillar la cita a les urnes. Els cupaires consideren que l’ordre més lògic i coherent, d’acord amb el que espera la comunitat internacional, és aprovar primer la llei pel referèndum i, després, celebrar la consulta vinculant. En cas de victòria del Sí, després del referèndum ja es debatria i aprovaria la llei de Transitorietat, entesa com una declaració d’independència.

 

Des de la CUP opinen que la comunitat internacional pot trobar contradictori que s’aprovi aquesta llei abans de celebrar el referèndum, tenint en compte que la consulta encara no s’hauria guanyat. Així, la formació que presideix Boya al Parlament subratlla que cal que els votants donin el mandat democràtic per poder crear la República, abans de prémer el botó vermell que representa la llei de Transitorietat.

 

Tot i això, els anticapitalistes també proposen que la possible llei del referèndum i la llei de Transitorietat Jurídica es votin en un mateix ple. La rapidesa parlamentària és clau en aquest punt del procés, i tant JxSí com els cupaires donen per feta una resposta immediata per part de l’Estat. Tot i això, la CUP remarca que la prioritat és celebrar el referèndum. De manera que, si no es posen d’acord amb JxSí sobre retocar el full de ruta i separar les dues legislacions, els anticapitalistes no farien pas trontollar l’estabilitat del Govern.

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya | ACN

Qüestionar el nou full de ruta

 

Cal recordar que el 13 de gener la CUP va publicar, també a l’Observatori del Procés, un post on afirmava que havia arribat a un “acord polític global” amb JxSí sobre la Llei de Transitorietat Jurídica. En el text, els cupaires destacaven que l’objectiu de la llei recull la voluntat de garantir la màxima seguretat jurídica en la transició a la República, un cop guanyat el referèndum per la independència.

 

Des la CUP han reiterat que ara no es diu res de diferent del que ja s’afirmava al gener: “Demanem un compromís i un acord global”, afirmen. Tampoc no s’especifica com s’ha d’executar per no donar pistes a l’Estat. “Només tenim diferències en la metodologia per culminar el procés”, han destacat fonts cupaires.

 

La gran diferència entre l’antic i el nou full de ruta

 

La principal diferència entre l’antic i el nou full de ruta és la reformulació del calendari per encabir-hi el referèndum. JxSí i la CUP van aprovar -amb l’abstenció de CSQP- una nova planificació perquè se celebrés una consulta vinculant prèvia a les eleccions constituents. Cal recordar que el full de ruta inicial contemplava que el procés culminaria amb l’aprovació de la Constitució i la seva ratificació per un referèndum posterior.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa