El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Estat expulsa del cos dos policies condemnats per ajudar ETA el 2006
  • CA

 

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest divendres la pèrdua de condició de funcionari de la Policia Nacional de l’exinspector cap José María Ballesteros i el comissari Enrique Pamiés, excap Superior de Policia del País Basc, els dos agents condemnats per ajudar ETA l’any 2006.

 

L’expulsió es fa oficial després de la publicació de sengles resolucions, amb data de 26 d’abril del 2018, signades pel secretari d’Estat de Seguretat al Govern de Mariano Rajoy, José Antonio Nieto, d’acord a la condemna ja ferma de la Secció Tercera de la Sala penal de l’Audiència Nacional, que va fallar en contra d’aquests dos policies el 16 d’octubre del 2013.

 

Un any després, la Sala Penal del Tribunal Suprem va confirmar la condemna a un any i mig de presó i quatre anys d’inhabilitació especial per feina o càrrec públic imposada per l’Audiència Nacional per Enrique Pamiés i José María Ballesteros per un delicte de revelació de secrets. L’Alt Tribunal va desestimar la pretensió de dues associacions de víctimes del terrorisme i del PP de condemnar-los també per col·laboració amb ETA.

 

La sentència considerava provat que Pamiés -que va sol·licitar el seu indult- va ordenar el maig del 2006 a Ballesteros que contactés amb el membre destacat de la xarxa d’extorsió d’ETA i propietari del bar Faisán de Irún (Guipúscoa), Joseba Elosúa, per passar-li el telèfon des del qual l’advertiria que es desenvoluparia de manera imminent una operació judicial i policial per detenir els implicats en l’aparell de xantatge etarra als empresaris.

 

“No estem davant una acció directa dels acusats per afavorir l’activitat de la banda terrorista, sinó que va ser guiada amb la finalitat que no es pogués entorpir el procés que estava en marxa per aconseguir el cessament de l’activitat d’ETA”, va recollir la sentència en referència al mandat del Parlament amb data de 17 de maig del 2005 perquè el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero dialogués amb ETA sempre que la banda deixés les armes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa