El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC lluita per evitar ser potinejada pels partits
  • CA

 

 

Aquest diumenge, el secretariat de l’Assemblea General Catalana celebrat a la seu de l’entitat va decidir animar a celebrar les primàries republicanes arreu del país com estratègia de cara a les municipals de 2019. Una decisió, però, que va més enllà d’un plantejament estratègic. De fet, també va ser una decisió tàctica de l’ANC per marcar territori davant el que molts membres del secretariat consideren una ofensiva dels partits per “potinejar” l’entitat que ara presideix Elisenda Paluzie.

 

Tenim la sensació que fem nosa als partits”, apunten fonts del secretariat. “Som els que volem mantenir l’esperit de l’1-O, tenim capacitat d’organització i sembla que la nostra estratègia no els convè, tenim la sensació que ens volen assenyalar com els frikis”, comenten les mateixes fonts. A tot això s’hi afegeix que 60 membres dels 77 del secretariat  són nous en les seves tasques nacionals i veuen amb certa perplexitat com alguns dels secretaris “comparteixen massa” les estratègies d’alguns partits sense tenir presents la “transversabilitat” que hauria de tenir l’entitat. 

 

Com exemple, detallen com va anar el secretariat que va decidir esperonar llistes republicanes per primàries per a les municipals, on es va decidir sobre tres propostes estratègiques. En primer lloc, l’àrea d’Incidència Política no va aportar cap resolució com a tal, però sí el seu coordinador David Minoves que proposava un altra tipus de primàries, però gestionada a través de les territorials. L’argument principal de Minoves -proper a les tesis d’ERC- va ser que les “municipals no s’han de mirar com un tot sinó com 947 eleccions”. 

 

Una segona resolució proposava que els partits i llistes electorals independentistes i sobiranistes portessin un “punt en comú al programa electoral”. D’aquesta manera, s’alliberava les formacions i les candidatures d’una disciplina de coalició. I en tercer terme, la resolució que va guanyar, la de promocionar llistes republicanes escollides per primàries. 

 

La batalla entre els defensors de les tres opcions van arribar a discutir la legitimitat de la decisió perquè només hi van assistir 50 secretaris nacionals i la resolució va obtenir 35 vots. I les acusacions per sota anaven tenyides de “si un seguia instruccions d’ERC, altres del PDeCAT i altres de la CUP”. Però els secretaris consultats no amaguen la seva sorpresa per l’intent dels partits de mediatitzar l’ANC perquè “som els únics que molestem” perquè consideren que Òmnium ha rebaixat el to unilateralista del procés.  “Ara ens toca resistir i blindar-se a l’intent dels partits, potser haurem de tornar a ser els del ‘president posi les urnes'”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa