El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxSí accepta negociar amb l’oposició la reforma del reglament
  • CA

 

JxSí ha acceptat negociar amb l’oposició la reforma del reglament del Parlament. Fonts de la coalició independentista han explicat a El Món que la regulació actual fa que la petició de JxSí hagi de passar per la ponència conjunta que reclamaven els altres grups de la Mesa.

 

Així, finalment hi haurà debat i una votació final amb els partits que formen part de la Mesa (és a dir, ara mateix, tots menys la CUP). “Hi haurà ponència conjunta perquè interpretem que s’ha de fer així, d’acord amb el reglament actual”, han subratllat fonts de JxSí consultades per aquest diari.

Fins ara, C’s, PSC i PPC havien rebutjat que la Mesa acceptés a tràmit la proposta de JxSí amb la condició que el grup aclarís que hi hauria aquesta ponència conjunta. Des de la coalició que formen PDeCAT, ERC, Demòcrates i MES han afirmat a El Món que s’ha de fer la ponència “d’acord amb el que marca el reglament”.

Tot i això, des de JxSí neguen que la coalició estigui obeint les peticions de l’oposició, sinó que “la ponència conjunta s’ha de fer d’acord amb l’actual reglament”. Fonts dels junters han afegit que el grup parlamentari s’ha limitat a proposar una refroma del reglament, però que la decisió sobre els terminis i la metodologia correspon a la Mesa.

El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, dirigint-se al Parlament | Jordi Borràs

 

Tres mesos (com a molt)

 

Si el debat tira endavant, i la proposta de JxSí s’aprova en la ponència conjunta -com s’espera-, la reforma del reglament parlamentari s’hauria de votar en un debat a la totalitat en un ple. Després s’obriria un període d’esmenes parcials a la proposta de reforma.

 

El mecanisme fa que, si s’esgoten els tràmits, la reforma podria aprovar-se com a molt tard al juny. Des de JxSí han reiterat que aquests terminis són de màxims, i que els tempos es poden escurçar molt. De fet, la coalició independentista confia que la regulació es pugui aprovar després de Setmana Santa.

 

L’avís del PSC i la crítica d’Arrimadas

 

El grup parlamentari del PSC ja va registrat dimarts una petició de reconsideració de l’admissió a tràmit de la Mesa de la iniciativa de JxSí. Segons l’escrit de la petició, la proposta per reformar el reglament no s’adequa al mateix reglament del Parlament, i la Mesa no l’hauria d’haver admès a tràmit, tampoc de manera condicionada.

 

El grup que lidera Miquel Iceta citava la disposició addicional primera del reglament i els articles 126 i 127 per argumentar que cal una ponència redactora conjunta per impulsar la modificació.

 

En una línia similar, la líder de C’s i cap de l’oposició, Inés Arrimadas, va acusar JxSí de “saltar-se a la torera” el reglament del Parlament per fer-ne un “a la seva mida”. En una entrevista a Onda Cero, Arrimadas va defensar aquest dimecres que no es pot evitar que els partits de l’oposició participin en el debat parlamentari.

 

El portaveu adjunt de JxSí, Roger Torrent | ACN

 

 

Què diu la proposta de JxSí?

 

JxSí va registrar aquest dilluns al Parlament una modificació del reglament de la cambra que permetria una tramitació exprés de la llei de desconnexió, sempre i quan es presenti com a proposició de llei. El bloc independentista preveu que el Tribunal Constitucional (TC) actuarà ipso facto contra la llei de Transitorietat, de manera que busca alternatives per tirar endavant el salt de llei a llei.

 

Segons el reglament actual, una llei presentada pel Govern sí que es pot tramitar per lectura única, però no es pot fer si la registren dos grups parlamentaris. D’aquesta manera, si s’aprova la proposta de JxSí, el bloc independentista podria tramitar la llei per la via exprés.

 

La coalició que formen PDeCAT, ERC, MES i Demòcrates ha justificat que la seva iniciativa dóna més poder als grups parlamentaris, i per això ha argumentat que no entendria que l’oposició hi votés en contra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa